АКТУАЛЬНО

ХІІ Всеукраїнська проща військовослужбовців до Зарваниці відбулася в режимі онлайн

Понеділок, 21 вересня 2020, 12:03
Через епідемію коронавірусу ХІІ Всеукраїнське паломництво військовослужбовців та членів їхніх родин до Зарваниці проходило в режимі онлайн. Заходи, що відбулися 19-20 вересня 2020 року в Марійському духовному центрі транслювало «Живе ТБ» через сучасні засоби комунікації: фейсбук https://www.facebook.com/Zhyve.tv/; інстаграм https://www.instagram.com/tv.ugcc/; ютуб https://www.youtube.com/pressugcc.

Гаслом цьогорічного «Паломництва сильних духом» організатори обрали слова пророка Ісаї – «Ті, що на Господа надіються, відновлюють сили» (Іс. 40, 31)

Традиційно проща розпочалася Молебнем до Пресвятої Богородиці. Богослужіння провів керівник Департаменту військового капеланства Патріаршої курії УГКЦ, владика Михайло Колтун на подвір’ї парафіяльної церкви Пресвятої Трійці за участі незначної кількості військових капеланів, військовослужбовців та їхніх рідних, а також представників родин загиблих воїнів. По завершенні молитви учасники прощі поклали квіти до підніжжя пам’ятника  загиблим воїнам за волю і незалежність України, а відтак відправилися на центральний майдан МДЦ «Зарваниця» на церемонію відкриття паломництва.

У суботу, 19 вересня, перед подіумом собору Зарваницької Божої Матері відбулися тренінги, лекції, семінари, на яких прочани ділилися досвідом, розповідали повчальні історії, щоб в світлі віри надії і любові зміцнити свій дух і навчитися бути сильними за будь-яких життєвих обставин. Своїм досвідом з паломниками ділився і присутній на прощі представник Збройних сил Канади в Україні Тейлор Пауелл.

На молитві Хресної дороги, споминаючи страсті Господа нашого Ісуса Христа, паломники розважали над жертвою воїнів, які віддали своє життя за Батьківщину та над стражданнями їхніх рідних. Завершився перший день паломництва панахидою за полеглих військовослужбовців.

Неділя для прочан розпочалася «Ранком надії» – лекцією військового капелана о. Андрія Зелінського, на якій священник заохотив військових та їхніх рідних шукати можливості там, де, здавалося би, ніяких можливостей уже нема, зцілювати свої рани, допомагаючи іншим, шукати у собі відвагу побачити світ кращим. Підсумовуючи усе сказане, о. Андрій запевнив, що ми відповідальні за світ у якому живемо, що «ми маємо право бути щасливими і маємо обов’язок ділитися щастям з іншими».

Завершилося паломництво військових до Зарваниці Архиєрейською Божественною Літургією, яку очолив владика Михаїл Колтун. Йому співслужили військові капелани, що прибули на прощу та адміністратор малої базиліки Зарваницької Богородиці о. м. Дмитро Квич. Після богослужіння владика Михайло побажав кожному учаснику прощі жити у довірі до Господа, в Його любові й радості та висловив щиру подяку капеланам, які щоденно здійснюють жертовне служіння ближньому. Зі свого боку о. м. Дмитро Квич від імені архиєпископа і митрополита Тернопільсько-Зборівського Василія Семенюка подякував організаторам онлайн-прощі та усім паломникам,  які єднались у молитві за мир та кращу долю для України.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами http://zarvanytsya.org


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next