АКТУАЛЬНО

Х ювілейний “Перелаз” для родини УКУ: про свято, що перетворилося в традицію

Середа, 14 червня 2017, 11:44
Різномаїття вишиванок, коло однодумців, що надихають, атмосфера, що заряджає позитивом, і перелаз на вході. Благодійний фольк-баль “Перелаз'” став доброю традицією для приятелів Українського католицького університету розпочати літо та підтримати талановитих студентів УКУ. Друзі Університету жартують, що живуть за календарем “від Перелазу до Перелазу”.

Х ювілейний “Перелаз” відвідали понад двісті дорослих гостей та близько ста дітей.  Дехто з них був учасником усіх десятьох фольк-балів, а дехто – відкрив для себе цю унікальну атмосферу вперше. Незмінний дрес-код свята  – український національний одяг.

 Спеціальними гостями вечора були співак Павло Табаков та український гурт “OT VINTA”, під запальну музику якого танцювали на подвір’ї університету, в оточенні унікальної квіткової атмосфери, створеної “Квітковим домом”. Ведучий вечора – один з українських шоуменів Сергій Притула – забезпечив настрій свята і провів благодійний аукціон, в якому серед сорока п’яти картин відомих митців, сорок знайшли своїх пошановувачів.

Коли усі гості переступили через символічний перелаз, і зібралися в холі, з вітальним словом звернувся президент Українського католицького університету владика  Борис Ґудзяк:

“Мені дуже приємно, що на “Перелазі” ми усі зібралися вже вдесяте, адже бути разом для нас – надзвичайно важливо. Тут зібралося таке товариство, яке вміє і повеселитися, і підставити плече там, де треба і не лише в університеті, але й у місті, країні і навіть поза нею. За десять років ми встигли збудувати університет, про який говорять і в Києві, і поза Україною. Тому сьогодні я наперед дякую тим, хто працював над цим “Перелазом”. Думаю, що ніколи ще стільки гостей не було… Хочу привітати тих, які є в перший раз, дякую, що не погордили запрошенням. Долучайтеся до цієї пригоди, сьогодні у нас прекрасне свято дружби братерства і підтримки молодих людей, які міняють Україну”.

“Не можна не згадати нашого великого канцлера і духовного батька цілої України – Блаженнішого Любомира. Це товариство його знало добре, а більшість з вас мали з ним особисті розмови. Любомир Гузар розумів, хто такі підприємці і в особливий спосіб слухав бізнесову, політичну, культурні та інтелектуальну еліту. І зараз його відхід ставить перед кожним з нас особливе питання: як заповнити цю прогалину, яку створив відхід такої особи? Думаю, нам не треба шукати зараз ще одного Любомира, ще когось такого надвеликого, а просто кожному стати трохи більшим. Тому усім нам потрібно почати думати про якусь нову перспективу, бо те, що ми переживаємо стільки дарів, краси, благодаті, спільно звершених справ – нас зобов’язують. Бог дав і він дуже багато хоче від нас…”

 Владика звернувся до учасників із пропозицією спільної подумати , як у ХХІ столітті університет може працювати по-новому:

“Ми хочемо від вас більше, ніж гроші… І це я кажу без інтегралізмів, без бажання творити якусь секту. Я хочу вас запросити до спільної призадуми над тим, як у ХХІ столітті університет з усіма своїми характеристиками, інституціями, органами може працювати по-новому. Адже концентрація духовних цінностей тут є досить густа: талант, творчість, управлінські навики, винахідливість… Тому дозвольте попросити не лише ваш “treasure”, але й щось значно більше – ваш “time”, “talent”. Це саме те, що потребує університет – щоб кожен з вас знайшов час поділитися своїми талантами, – наголошує Борис Ґудзяк. – Тому я хочу кинути маленький виклик, і сказати, що той перехід до іншості можна зробити тут, в УКУ. Можна попробувати на пів року відійти від своїх справ і очолити якийсь проект, чи прикріпитися до якогось відділу в нашому університеті. І отримати нагоду вчити навчаючись”.

Засновник Львівської бізнес-школи (LvBS), проректор з науково-педагогічного розвитку УКУ  Софія Опацькабула на усіх  “Перелазах”:  “Для мене “Перелаз” – це, передовсім, усвідомлення, що коли ти є в спільноті, то можна дуже багато досягнути. Важливо лише зрозуміти, що саме ми хочемо робити далі. За десять років сформувалося таке товариства, в коло якого приходиш як у родину і окреслюють цю родину люди з подібними цінностями, і спільним баченням підтримки університету”.

Відома українська модельєрка Оксана Караванська на фольк-балі в УКУ вперше. “Я завжди відслідковувала цей захід, читала звіт, переглядала фото, і чула дуже багато позитивних відгуків, але цього року зрозуміла, що більше не можу не прийти. Я вражена цим дійством і мені тут усе подобається. Зізнаюся, хоч я і львів’янка, але не дуже люблю публічні галицькі зібрання з різних причин, але тут це як інша планета, зовсім інший вимір. У нас є велика і гарна мета – зібрати кошти на навчання студентів, але також я зрозуміла, що дуже важливою є сама атмосфера вечора, коли уся, не побоюсь штампового слова, галицька інтелігенція збирається разом, спілкується і обговорює важливі речі”.

  Костянтин Шумський, засновник галереї сучасного сакрального мистецтва “ICONART” дуже любить атмосферу “Перелазу”: “Всі знають, що я шалено люблю УКУ, бо цей уні верситет формує українських лідерів і я переконаний, що на цьому вечорі зібралися саме такі люди, які отримали нагоду для шалених, радісних комунікацій. Я не зустрічав інших середовищ з настільки візійною ідеєю і, очевидно, що частина українського і львівського бізнесу шукає можливості бути причетним до змін у суспільстві в освіті і саме на таких вечорах вони отримують таку нагоду”.

Гостями вечора було подружжя Василя Лончини та Роксолани Тим’як-Лончини, які народилися і виросли у сім’ї українських емігрантів в Америці, але відчувають себе українцями і вже багаторічно допомагають УКУ.

“На такому вечорі ми вперше, але чуємося дуже свобідно. Ми дуже раді бути між таким приємним товариством, де усі один одного знають і розуміють. Це те, що ми називаємо українське “село”, де зустрілися родини, щоб порозмовляти і позабавлятися. Це свідчить про те, що УКУ не тільки інституція науки, але й родини і суспільства, а “Перелаз” – спосіб плекання цієї атмосфери не тільки між студентами і вчителями, але й родинам”, – ділиться враженнями Василь Лончина.

“Так, УКУ – це не лише наукова інституція, але й середовище, де ми можемо полікувати себе, розважитися, поспілкуватися і побачити ширші родини. І дуже важливо, що окрім викладачів, меценатів ми бачимо і їх дітей, тобто тих гусенят, яких вони ведуть за собою і за якими майбутнє”, – додає Роксолана Тим’як-Лончина.

Багаторічний спонсор УКУ, підприємець Богдан Пужак теж залишився зачарованим святом: “На “Перелазі” я майже завжди, бо підтримую основну ідею заходу – збирати небайдужих, активних  людей і формувати ідейне середовище. Особисто я вирішив допомагати УКУ з простої причини: це вуз, в якому поєднано дві речі – віру і розум, а їх синтез дає мудрість”.

Сенатор УКУ, президент компанії “Львівхолод” Богдан Козак, тільки повернувся з-за кордону: він також не зміг пропустити вже традиційну для родини зустріч і приїхав в УКУ фактично з аеропорту.

“Я безмежно вдячний владиці Борису Ґудзяку, за те, що мою честь бути в команді УКУ і долучатися до розбудови нашого університету. Як на мене, дуже важливо, що люди з різних сфер отримали нагоду перезнайомитися, здружитися і робити спільно добрі справи. Бо коли ти працюєш, заробляєш гроші, то хочеш ділитися з тими, хто цього потребує. Тому  дуже хотілося б, щоб ця атмосфера, вийшла за межі УКУ і поширилась на усю країну, – каже Богдан Козак. –  Перших десять “Перелазів” – це тільки початок. Мені здається, що наш УКУ дуже швидкими темпами ввійде в число кращих університетів світу і в наступні десять років стане знаним у Європі та світі”.

Один з організаторів Фольк-балю Андрій Курочка ділиться враженнями від ювілейного Х “Перелазу”:“Товариство “Перелазу” є унікальним, воно не просто любить підтримати гарну ідею, але і любить бути у середовищі УКУ. Але найбільше враження на мене справило те, що гості, які приходили на“Перелаз” десять років тому не змінилися, але їх діти вже перестали бути дітьми.  Вони виросли разом з “Перелазом” і в дусі УКУ. У такий спосіб ми виховуємо наших послідовників і, я переконаний, що ці діти у майбутньому будуть друзями УКУ, або навчатимуться в університеті”.

Цього року учасники “Перелазу” задекларували близько чотирьох мільйонів гривень, а також заснували піврічні (32 000 грн.), річні (64 000 грн.) та річні«плюс» (96 000 грн.) іменні стипендії, що покриватимуть відповідно півроку чи рік вартості навчання студента в Університеті. Річна стипендія «плюс» покриває також проживання в Колегіумі УКУ та харчування протягом року.

***

Один з найкращих способів допомогти Університету – це підтримати студентів і стати фундатором стипендії. Стипендійна підтримка студента – дуже дієвий спосіб допомогти конкретній молодій особі і всьому Університету. Саме для підтримки талановитих студентів та студентів із малозабезпечених сімей 2008 року Університет заснував Стипендійний фонд ім. Митрополита Андрея Шептицького. Фонд отримав ім’я Великого Митрополита на знак того, що УКУ прагне продовжувати справу підтримки кращих студентів, яку творив свого часу Великий Митрополит. Фольк-баль «Перелаз’» – це найвідповідніша нагода наповнити Фонд та у святковому колі приятелів Університету відзначити тих, які зголосилися стати фундаторами іменних і корпоративних стипендій чи склали пожертви на його цілі та потреби.

Підготувала Оксана Левантович

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next