АКТУАЛЬНО

Хмельницький Карітас допомагає в соціальній адаптації неповнолітнім молодим людям

П'ятниця, 20 грудня 2013, 10:56
Для посилення співпраці в напрямку соціальної адаптації неповнолітніх і зокрема тих, які перебувають на обліку в органах кримінальної міліції у справах дітей, на базі Хмельницького міського центру зайнятості відбувся день відкритих дверей центру зайнятості. До цієї події долучився Хмельницький Карітас.

День відкритих дверей центру зайнятості посприяв професійному самовизначенню та професійному становленню неповнолітньої кризової молоді, а також запобігає правопорушенням серед неповнолітніх – переконані організатори заходу.

Подія розпочалася з презентації роботи центру зайнятості та екскурсії інформаційно-просторовими секторами центру, де учасники ознайомилися з інформацією про вільні робочі місця, з описом професій, паспортами підприємств, установ і організацій міста. Також фахівці міського центру зайнятості інформували неповнолітніх про ситуацію на ринку праці міста, послуги служби зайнятості, соціальні гарантії у сфері працевлаштування для молоді, легалізації працевлаштування.

Після цього молоді учасники заходу взяли участь у мотиваційному семінарі-тренінгу «Повір у себе», що був організований тренером Хмельницького Карітасу Дмитром Лисим. Під час заняття діти з захопленням виконували різні ролі, спостерігали за виконавцями, коментували побачене та давали свою оцінку. Тренер допомагав учасникам правильно розставити життєві цінності, відбулося обговорення питання професійного самовизначення, був опрацьований роздатковий матеріал.

«Неповнолітнім молодим людям, які перебувають на обліку в органах кримінальної міліції у справах дітей, я запропонував для перегляду фільм «Українська альтернатива». Це кіно чудово демонструє варіанти успішної професійної самореалізації в нашій державі на прикладі молодих людей – однолітків учасників заходу. Це привернуло увагу учасників тренінгу і розвинуло нашу дискусію», – розповідає Дмитро Лисий.

По закінченню дня відкритих дверей діти отримали роздатковий матеріал та контактні телефони служб допомоги, також місцевого Карітасу. Старший оперуповноважений служби кримінальної міліції у справах дітей Хмельницького міського відділу майор міліції О. Столяр, яка супроводжувала дітей, зазначила, що подібні заходи для даної категорії є актуальними, потрібними та мають певний результат і висловила думку про подальшу співпрацю.

Робота Хмельницького Карітасу з кризовими дітьми і молоддю є частиною  всеукраїнського проекту, що здійснюється також в Києві, Донецьку, Львові й Тернополі. Така мережа соціальних центрів щорічно бере під свою опіку сотні підопічних, які потребують допомоги у подоланні життєвих труднощів, зокрема звертаються по консультаційну чи адресну допомогу.

В усіх центрах Карітасу наявна достатня технічна і методологічна база для кваліфікованої соціально-психологічної роботи з дітьми і молоддю. Створено міцні кваліфіковані команди в складі 44 соціальних педагогів, соціальних працівників, психологів, які не лише мають високопрофесійні знання та навички роботи, а й духовну харизму. 

У соціальних центрах для допомоги кризовим дітям і молоді передбачено забезпечення базових потреб, інформаційну допомогу, психологічну і юридичну консультацію, створено умови для духовного і креативного розвитку підопічних. Використовується як груповий підхід до соціальної роботи, так і індивідуальний.

Мета такої роботи – відкриття позитивних ресурсів потребуючої молодої людини, подолання психологічних труднощів, отримання знань, вмінь і навичок, що сприяють соціальному включенню, здоровому способу життя, раціональному управлінню часом, ресурсами і можливостями, професійній реалізації. Діти і молодь долучаються до навчальних, розважальних, спортивних, культурних, туристичних заходів у соціальних центрах Карітасу та поза ними. 

Повідомила Надія Чорна

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next