АКТУАЛЬНО

"Хрещення стало «весною нашого народу», сповнюючи національний організм духом воскреслого Тіла Христового..." - Глава УГКЦ

Вівторок, 23 липня 2013, 19:26
Історія Русі-України вчить, що саме український народ є новим Христовим людом, який зродився у хрещальних водах Дніпра. Як Богоявленню на Йордані передувало Різдво Божого Сина і Його приховане життя в Назареті, так і Богоявленню на Дніпрі передувала кількасотлітня історія прищеплення християнства та його непомітного, але впевненого зростання на українській землі.

Таку думку висловив Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ, у Посланні до вірних УГКЦ та всіх людей доброї волі з нагоди відзначення 1025-річчя Хрещення Русі-України.

На переконання Глави Церкви, хрещення у водах Дніпра, подібно до Ісусового Хрещення в Йордані, знаменувало новий етап духовного зростання українського народу. Ця подія зумовила "великий цивілізаційний поступ нашого народу, який увійшов у коло європейських християнських народів". У своєму Посланні Предстоятель УГКЦ вдається і до історичних витоків християнства на українських землях, наголошуючи, що "Київ став центром нашої Церкви, як колись Єрусалим – центром Церкви апостолів". Тож невипадково християнство на українських землях названо «київським». "Тому наш народ і його держава є спадкоємцями християнської цивілізації Київської Русі-України, що була свого часу однією з найбільш могутніх і культурних країн Європи. Хрещення стало «весною нашого народу», сповнюючи національний організм духом воскреслого Тіла Христового", - зазначає у документі Блаженніший Святослав.

Першоієрарх УГКЦ закликає усіх вірних відновити хрещальні обіти, сенс яких залишається незмінним - "скинути зі себе будь-які узи рабства, ще від праотця Адама накладені на людський рід дияволом, і вдягти хрещальний одяг Cвободи і Любові, який є сяючими шатами воскреслого Христа". Тому Верховний Архиєпископ УГКЦ доручає кожному вірному і всім парафіяльним спільнотам урочисто відновити хрещальні обіти в день Святого Володимира (у неділю, 28 липня, після Божественної Літургії).

"Прикликаю на всіх, за молитвами святого рівноапостольного князя Володимира та всіх святих і праведних української землі, благословення всемогутнього Бога − Отця, і Сина, і Святого Духа", - цими словами завершує Глава УГКЦ Послання до вірних УГКЦ та всіх людей доброї волі з нагоди відзначення 1025-річчя Хрещення Русі-України.

 

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next