АКТУАЛЬНО

«Хрест Господній є закликом не опускати рук навіть тоді, коли вони втомилися», – Блаженніший Святослав у Хрестопоклонну неділю

Неділя, 04 квітня 2021, 19:42
Не опускаймо рук і не втрачаймо надії та оптимізму, бо джерело нашої сили, зокрема душевної, і нашого життя випливає з чесного і животворного хреста Господнього, на якому Бог відкриває нам джерело своєї вічної любові до нас. На цьому наголосив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час проповіді до вірних у Хрестопоклонну неділю.

«Сьогодні, у Хрестопоклонну неділю, коли ми умовно позначаємо половину шляху Великого посту, половину нашої подорожі до свята Воскресіння Христового, Церква ставить перед нашими очима чесний і животворний хрест Господній. Споглядаючи нині нашого померлого і воскреслого Спасителя, ми бачимо повне Боже об’явлення», – зазначив на початку проповіді Предстоятель.

На його переконання, Бог все про себе людині розкрив і розповів в момент хресної смерті Ісуса Христа: «На хресті Бог уповні показав свою любов до людини. Навіть більше, Він уповні показав, як далеко готовий піти для того, щоб знову віднайти й горнути своєю любов’ю людину, яка загубилася і втратила доступ до Божої любові; щоб, якщо вона шукає джерела власного життя, знову його відкрити і наблизити її до нього. Тому повне об’явлення Божої любові сьогодні нам непросто провіщається, а стає доступним».

Проповідник звернув увагу, що, як ми сьогодні чуємо, Христовим учнем може бути тільки той, хто зречеться себе самого і піде за Христом. Відтак Блаженніший Святослав закликав поставити слова про зречення себе в контекст Пасхи і наголосив: «Той, хто думає, що його спасіння і життя залежить від плодів його праці, від того, що він може отримати у своєму видимому світі, то глибоко помиляється».

Глава Церкви в проповіді пригадав історію ізраїльтян, які під час боротьби з Амалеком здобували перемогу лише тоді, коли Мойсей на горі молився з піднятими руками, а його учні підтримували йому руки. «Споглядаючи на ті підняті руки Мойсея у боротьбі з амалекитянами, Отці Церкви вбачали в цьому жесті прообраз чесного і животворного хреста, на якому раз і назавжди Христос, як новий Мойсей, підняв свої руки для того, щоб перемогти зло», – сказав проповідник.

«Хрест є джерелом сили, життя, перемоги. У цьому зміст сьогоднішнього свята і цієї Хрестопоклонної неділі», – наголосив Отець і Глава УГКЦ.

Блаженніший Святослав звернув увагу, що переживаємо цього року Хрестопоклонну неділю в обставинах вселенської втоми, позаяк уже понад рік боремося з пандемією. Як наслідок, навіть могутні і заможні держави, які мають добру систему охорони здоров’я, змучуються, бо людські сили вичерпуються. А психологи вказують на те, що сьогодні людство втомилося не тільки від вірусу, а й від нерозуміння, звідки почерпнути сили.

«Тому сьогодні словами Лесі Українки спитаймо себе: звідки нам взяти сил? Чи ми зможемо все пережити? Чи зможемо вижити? Як нам спасти свою душу в обставинах, які переходять можливості наших людських сил», – попросив замислитися Глава Церкви і запропонував відповідь, яку віднайшов у праці Лесі Українки «Де нам знайти сили?».

«Українка пише розповідь про теслю. Він виготовив хрест, на якому мали розіп’яти злочинця. Авторка описує, як він, виготовляючи хрест, втратив зміст своєї роботи, а віднайшов його лише тоді, коли побачив, що на цьому хресті буде розіп’ятий сам Спаситель», – розповів Предстоятель УГКЦ.

«Тому цей хрест Господній, який ми сьогодні урочисто виносимо і йому поклоняємося, є божественним джерелом відповіді на питання сучасної людини і закликом не опускати рук навіть тоді, коли вони втомилися», – підсумував духовний лідер українців.

Фото з архіву

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next