АКТУАЛЬНО

«Християнин любить навіть ворога», — Глава УГКЦ про відмінність чистої любові від пожадливої

Середа, 31 січня 2018, 16:38
Господь любить нас чистою, щирою і безкорисливою любов’ю, тобто Всевишній зовсім не очікує від нас взаємності. Адже Бог любить нас не через наші добрі вчинки чи наші заслуги, оскільки Він полюбив наc ще перед тим, як ми могли бути добрими. Зокрема саме через таку світлу любов Господь віддав за нас своє життя.

Про це сказав Блаженніший Святослав під час прямого ефіру програми «Відкрита Церква» на тему альтруїзму, а також пояснив у цьому контексті, чим відрізняється справжня, чиста любов від пожадливої.

Відповідаючи на запитання про різницю між щирою та пожадливою любов’ю, Блаженніший Святослав пригадав Ісуса Христа на Тайній вечері, коли Господь жертвував себе своїм учням, встановлюючи Тайну Євхаристії.

«Немає більшої любові за ту, хто своє життя віддасть за своїх друзів. Варто зауважити, що така сама ідея присутня навіть і в молитві за Україну, яку ми так часто співаємо, — “Боже великий, єдиний”. У цій молитві є такі слова: “В чистій любові до краю Ти нас, Боже, зрости!” Поняття “любов” сьогодні спотворене. Ми часто собі уявляємо, що любов — це щось таке, що хтось для нас зробив. А це егоїзм, тобто любов до себе. Недарма кажуть у народі, що в кожного руки згинаються до себе. Це нечиста, пожадлива любов, яка вбиває іншого і робить його жертвою задля себе!» — наголосив очільник греко-католиків.

За словами Предстоятеля, християнин любить навіть ворога, бо відчуває, що Бог його так полюбив і так йому багато дав, що він просто не має права не поділитися цим з іншими. Навіть більше, коли ми ділимося з іншими, то ці Божі скарби помножуються. Однак, коли ми їх затримаємо тільки для себе, то погубимо.

«Чиста любов — це любов, яка кличе нас до жертовності задля іншого: я жертвую собою задля іншого, а не іншим задля себе. На мою думку, усім нам потрібно вчитися чистої любові. Ми повинні її черпати. Ми можемо любити чистою любов’ю, коли пізнаємо та переживемо її на власному досвіді любов Бога до нас!» — наостанок підсумував Блаженніший Святослав.

 

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next