АКТУАЛЬНО

«Християнська школа завжди сприймалась як символ свободи, демократії та розвитку європейської культури», - владика Йосиф (Мілян)

Четвер, 27 жовтня 2016, 17:19
«З розвитком в Україні напряму католицької освіти сьогодні Українська Греко-Католицька Церква розвиває в Києві ідею міжнародної католицької школи імені митрополита Андрея Шептицького. Маючи проект екошколи, невпинно шукаємо земельної ділянки або хоча б приміщення для реалізації цієї ідеї», - про це 27 жовтня 2016 року говорив владика Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київської архиєпархії, під час прес-конференції щодо католицького шкільництва в Україні.

Єпископ розповів про Європейський комітет католицької освіти (ЄККО), який був створений в 1974 році. Владика звернув увагу на те, що ця структура сприяє розвитку вільної католицької освіти в різних європейських організаціях. За його словами, під опікою ЄККО сьогодні знаходиться 35 тис. шкіл, де навчається 8 млн учнів. «Основним завданням цього комітету є виховання молоді. Через це вивчаються основні принципи освіти та проблеми, пов’язані з впровадженням цих принципів. Серед чисельних завдань цього комітету є також захист інтересів католицької школи в різноманітних офіційних європейських організаціях», - зазначив він.

Опісля владика зауважив, що впроваджувати католицьке шкільництво в Україні почали враз із демократичними процесами. Відтак промовець навів приклад приватного ліцею імені Климентія Шептицького, який був заснований в 1991 році: «Згодом цей ліцей був переформатований на католицьку школу. Його популярність у Львові була в тому, що християнський навчальний заклад сприймали як символ свободи, демократії та розвитку європейської культури. Тоді всі прагнули змін і така зміна настала враз із заснуванням католицької школи».

Далі єпископ зазначив, що сьогодні в Україні успішно розвивається напрям католицької освіти: «У Києві шукаємо можливості для втілення ідеї міжнародної католицької школи імені митрополита Андрея Шептицького. Це б могла бути екошкола! Для початку створено проект на 600 місць, та, на жаль, вже довший час шукаємо земельної ділянки або хоча б приміщення, щоб це реалізувати. Значний вплив для покращення цього проекту мало б прийняття закону про дофінансування таких шкіл. Це суттєво змінило б ситуацію».

Прес-служба Київської архиєпархії

 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next