АКТУАЛЬНО

«Хвиля солідарності, яка спонтанно виникла по всій Німеччині, зворушує наші серця і зміцнює нашу надію», – владика Богдан Дзюрах до єпископів Німеччини

П'ятниця, 11 березня 2022, 20:11
10 березня 2022 року, третього дня весняної Пленарної Сесії Німецької Єпископської конференції (НЄК), яка проходила у відпустовому духовному центрі Vierzehnheiligen (Чотирнадцятьох Святих), німецькі владики детально розглянули актуальну ситуацію в Україні, пов’язану з російською військовою агресією проти Української держави та народу.

Перед присутніми виступили владика Бертрам Маєр, Голова Комісії НЄК «Церква у світі» (Kommission Weltkirche), владика Богдан Дзюрах, апостольський екзарх для українців візантійського обряду в Німеччині та Скандинавії, проф. Ганс-Гютнер Штоббе – професор богослов’я в Мюнстер, о. проф. Томас Швартц – Керівник Благодійного фонду німецьких католиків «Renovabis», а також п. Андрій Васькович, довголітній Директор Благодійного фонду «Карітас-Україна». Відтак відбулася дискусія, підсумком якої стало Звернення німецького єпископату у зв’язку з російською агресією проти України «Протистояти агресії – здобувати мир – допомагати постраждалим». Про це повідомляє Апостольський екзархат у Німеччині та країнах Скандинавії.

У своєму слові апостольський екзарх для українців візантійського обряду в Німеччині та Скандинавії перш за все подякував німецьким владикам, а в їхніх особах – усім німецьким католикам, народові та урядові Німеччини за усесторонню поміч і підтримку. «Хвиля солідарності, яка спонтанно виникла по всій Німеччині, зворушує наші серця і зміцнює нашу надію, що ми не самотні, що Європа нас чує, бачить, розуміє і перебуває на нашому боці», – зазначив владика Богдан. Він представив актуальну ситуацію в Україні, навівши конкретні приклади та цифри обстрілів і бомбардувань житлових кварталів, руйнувань шкіл і лікарень, вбивств мирного населення, в тому числі дітей, жінок, священнослужителів.

Відтак екзарх поділився думками з приводу того, як можна спільними зусиллями протистояти цій вкрай драматичній ситуації. Перш за все, очільник греко-католиків Німеччини та Скандинавії закликав продовжувати інтенсивні молитви за припинення російської агресії та за мир в Україні. Він поділився своїм болем з приводу того, що «все те, що впродовж останніх 30 років з такими великими зусиллями і стараннями та за підтримки, в тому числі, і німецької Церкви (поодиноких дієцезії і благодійних фондів, як от – Renovabis, „Kirche in Not“, тощо) тепер безжалісно руйнується і нищиться». У зв’язку з цим, на думку доповідача, «ми не повинні недооцінювати молитви. Радянський Союз розвалився, тому що так багато людей пожертвували своїм життям, але рівно ж тому, що дуже багато людей, в тому числі і тут, у Німеччині, молилися за переслідуваних братів і сестер у вірі та за визволення поневолених народів».

Інша ділянка, де потрібно активної позиції німецького єпископату, це, на думку апостольського екзарха, інформування німецького суспільства про реальний стан справ в Україні. «Масованій і безжальній пропаганді», яка поширюється через російські канали в Росії і за кордоном, Церква має протиставити свідчення правди і таким чином виконати свою пророчу місію, а «це стосується не лише висвітлення реальної ситуації в Україні, а й правди про винуватців, авторів та співучасників цього лиха», – наголосив доповідач.

Читайте також повний текст Заяви владики Богдана Дзюраха під час прес-конференції Німецької єпископської конференції

А третя ділянка, де апостольський екзарх пропонує тіснішу співпрацю з німецькими єпископами, це духовна і гуманітарна опіка над новоприбулими біженцями з України. Владика Богдан наголосив у своєму слові, що «наші люди, які тепер прибувають до Німеччини, несуть в собі надію, яку не можна розчаровувати. Вони, як правило, горнуться до Церкви, тому що прагнуть безпеки та захисту, які їм тільки Церква може дати». Пригадавши, як один із німецьких єпископів у своєму привітанні з нагоди призначення нового апостольського екзарха побажав владиці Богданові, що його завдання полягає на тому, щоб «дати тут нашим співвітчизникам духовну батьківщину, духовний дім», екзарх додав: «Я повністю поділяю цю думку, але прошу вашої братської підтримки».

Завершуючи своє слово до німецьких єпископів під час Пленарного засідання НЄК, владика Богдан висловив переконання, що у солідарності з Україною і українським народом, яку німецькі католики зі своїми пастирями виявляють у ці драматичні для України і усього світу дні, «об’являється світле материнське обличчя Церкви, осяяне світлом любові, світлом Воскреслого Христа. А це – справжній і правдивий образ Христової Церкви».

Слід зауважити, що тема України червоною ниткою проходила крізь усю Програму цьогорічного весняного зібрання католицьких єпископів Німеччини, починаючи від молитви за мир в Україні, яку на початку урочистої Літургії з нагоди відкриття робочих засідань спільно з Головою НЄК владикою Георгом Бетцінгом здійснив апостольський екзарх для українців візантійського обряду в Німеччині та Скандинавії владика Богдан Дзюрах, відтак – у пресконференції за участю вл. Богдана, вл. Бертрама Маєра, Голови Комісії НЄК «Церква у світі» (Kommission Weltkirche), п. Андрія Васьковича – довголітнього директора Благодійного Фонду «Карітас Україна» та п. проф. Ганса-Гютнера Штоббе, дебатами під час Пленарного засідання, в якій окрім вище згаданих референтів взяв участь і Генеральний директор Благодійного фонду німецьких католиків о. проф. Томас Швартц і закінчуючи численними приватними розмовами і обміном думок у кулуарах робочих засідань. Підсумком такого поглибленого аналізу ситуації в Україні стало Звернення Німецької Єпископської Конференції «Протистояти агресії – здобувати мир – допомагати постраждалим» (Der Aggression widerstehen – Den Frieden gewinnen – Die Opfer unterstützen).

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next