АКТУАЛЬНО

ХІV Надзвичайна генеральна капітула сестер служебниць розпочалася у Римі

Понеділок, 22 березня 2021, 09:19
21 березня 2021 року в Генеральному домі сестер служебниць НДМ в Римі розпочалася ХІV Надзвичайна генеральна капітула Згромадження, яка має на меті прийняття Конституції та Директив Згромадження. Тема капітули: Конституції Згромадження – вчитель і провідник та дороговказ до святості.

Капітула проводиться у режимі онлайн на платформі ZOOM, тому що через пандемію коронавірусу Делегатки не можуть прибути для фізичної участі в засіданнях.

У цій визначній події Згромадження беруть участь генеральна управа, провінційні настоятельки та сестри-делегатки із семи провінцій у світі – всього 27 учасниць.

Капітула розпочалася Божественною Літургією, яку очолив владика Діонісій Ляхович, апостольський екзарх для українців візантійського обряду в Італії.

У своїй проповіді владика зазначив, що це надзвичайною є ця Капітула з двох причин: по-перше, скликана для завершення редакції Конституції Згромадження, а по-друге – вона відбувається онлайн через пандемію.

Єпископ насамперед звернувся до перших сторінок Конституції – опису герба Згромадження та його значення: «Герб Згромадження виражає основні риси засновників Згромадження: блаженної Йосафати, о. Єремії Ломницького та о. Кирила Селецького, з акцентом блаженної Йосафата «Іти там, де найбільша потреба». Цю засновницьку харизму вона по-геройськи посвідчила». 

Відтак владика Діонісій зосередив свою увагу на сьогоднішньому євангельському уривку, де Ісус зі своїми учнями іде до Єрусалиму, акцентуючи свою увагу на служінні, а не на пануванні. У програмі Ісуса вже міститься назва Згромадження: «Служебниць Непорочної Діви Марії». Такий був задум засновниці, блаженної Йосафати – служити: «Іти там, де найбільша потреба», - підкреслив архиєрей.

У Божественній Літургії онлайн взяли участь учасниці Капітули, сестри служебниці в різних куточках світу, а також численні вірні.

Наприкінці Божественної Літургії с. Софія Лебедович, генеральна настоятелька, офіційно відкрила ХІV Надзвичайну генеральну капітулу: «В ім`я Пресвятої Тройці, під покровом нашої Матері і Заступниці Непорочної Діви Марії та за молитвами наших блаженних матері Йосафати та преподобномучениці Тарсикії, наших отців співзасновників о. Єремії Ломницького і о. Кирила Селецького, покровителів Згромадження та всіх наших покійних праведних сестер і отців відкриваю ХІV надзвичайну  Генеральну капітулу.  Темою капітули є речення з молитви Блаженної Йосафати, в якій вона просить Ісуса, щоби Правила Згромадження були для неї учителем, провідником і дороговказом у житті».

У своєму слові генеральна настоятелька наголосила, що блаженна Йосафата дуже цінувала Правила і просила Господа, щоб «ніколи тим святим Правилам не противилася». Блаженна Йосафата та перші сестри дуже цінували Устави Згромадження і ними жили. У них вони бачили конкретну дорогу втілення Євангелії.

Далі вона підкреслила, що, перегортаючи сторінки історії, дуже виразно бачимо, що ця любов до Бога мала конкретне своє обличчя в любові до уставів Згромадження та втілювалася у служінні потребуючим.

Генеральна настоятелька побажала, щоб ми не тільки опрацювали і прийняли Конституції,  але, щоб вони  стали для нас новою енергією і щоб все більше і більше любити Бога та Йому служити в дусі наших засновників.

Під час першого засідання учасниці Капітули прийняли Правильник та коротко представили своє служіння в різних країнах світу.

ХІV Надзвичайна генеральна капітула  сестер служебниць триватиме до 30 березня 2021 року.

Пресслужба сестер служебниць НДМ


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next