АКТУАЛЬНО

«Календар – це умовність. І важливо, щоб умовності нас об’єднували», – владика Борис (Ґудзяк)

Понеділок, 26 грудня 2016, 19:36
22 грудня 2016 року у студії «Живого радіо Воскресіння» відбулася «Добра розмова» із владикою Борисом (Ґудзяком), Єписком єпархії Cвятого Володимира Великого у Франції, президентом Українського католицького університету, ієрархом, який очолює Відділ зовнішніх зв’язків УГКЦ.

Темою розмови були розбіжності між юліанським та григоріанський календарями. Чи можливо їх об’єднати та святкувати Різдво і Воскресіння всім народам, громадам, країнам разом?

«Я маю різний досвід щодо цього, оскільки я виростав за новим, григоріанським календарем у Штатах. Потім при патріарху Йосифу в Римі ми жили за старим календарем. Потім я повернувся до Бостона, де були два календарі в одному храмі. Відтак переїхав до України, де 20 років жив за старим календарем. Тепер у Франції та в Бельгії ми починаємо розглядати це питання», – сказав владика Борис.

Владика зауважує, що з кожним століттям різниця днів у календарях збільшуватиметься. І така ситуація призведе до зміни дат: «У 2100 році різниця у календарях буде 14 днів, і Різдво вже не буде 7 січня, а буде 8 січня. За 100 років буде 9, а ще за сто буде 10 січня».

Також владика Борис пояснює ситуацію та емоційну дилему, перед якими постають прихожани УГКЦ в Європі. Адже загальні гуляння та вихідні дні випадають на святкування Різдва римо-католиків. А православні, що притримуються старого календаря, змушені власними силами створювати святкову атмосферу та брати вихідні дні.

«Календар – це умовність. І важливо, щоб умовності нас об’єднували. Коли ми святкуємо разом – це прекрасно. А коли наші свята стають темою розрізнення – це прикро», – пояснив архиєрей.

Вирішення цієї проблеми владика вбачає в об’єднанні. Але це рішення має прийматися на державному й політичному рівнях. І обов’язково за згодою всіх сторін.

«Я дуже хотів би, щоб ми всі перейшли на новий календар, тому що більшість християн його вживають, – сказав владика Борис. – І оскільки це є умовність, то варто нам до цієї більшості долучитися – це буде легше, я не кажу, що це буде правильніше астрономічно, бо це є беззаперечний факт. Але це в багатьох точках нам створить канали контактів і єднання. Але зміна календаря має бути здійснена в консенсусний спосіб, бо в минулому зміни календаря ділили громади. І, думаю, що важливо, щоб уся країна перейшла, щоби разом греко-католики з православними зробили цей крок».

Також у розмові ми зможете почути думки владики Бориса щодо місії Церков, їхніх догматичних розбіжностей та шляхів об’єднання.

Запис інтерв’ю можна послухати за цим посиланням: reradio.com.ua/podcast/811. Розмову провадив диякон Роман Коляда.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next