АКТУАЛЬНО

«Календар нас не спасає. Нас спасає Ісус», — владика Венедикт (Алексійчук)

П'ятниця, 30 листопада 2018, 19:00
Календар нас не спасає. Нас спасає Ісус. Людям треба принести Христа і календар тут виконує не основну, а другорядну функцію.

Про це в інтервю для Департаменту інформації УГКЦ сказав владика Венедикт (Алексійчук), Правлячий єпископ Чиказької єпархії УГКЦ, відповідаючи на запитання про особливість його великої (15 територій України) єпархії, де є парафії, які живуть за юліанським, григоріанським і навіть новоюліанським календарем. Відповідно, одні святкують Різдво 25 грудня, інші — 7 січня. А є ще й парафії, де частина парафіян живе за одним, а інша частина за іншим календарем.

На думку владики Венедикта, проблема УГКЦ полягає в тому, що вона не говорить про це питання. «УГКЦ має унікальний досвід, як ми вже згадували, різних календарів закордоном і нам набагато легше взяти цей досвід, аніж, наприклад, нашим православним братам», — сказав єпископ.

У цьому контексті ми запитали думку владики про аргумент, що, мовляв, якщо хтось бажає святкувати Різдво 7 січня, то це він з Путіним буде святкувати, а якщо 25 грудня, то з цілим світом.

«Я вважаю, що це не є добрий аргумент. Він не є християнський, а достатньо політизований. А ми не можемо політизовані підходи вживати в Церкві. Є небезпека зводити церковні питання в політичну площину, але тоді рішення не будуть церковні, а політичні», — наголосив владика Венедикт.

При цьому він висловив своє переконання, що питання календаря можна вирішити, але про цю проблему потрібно говорити на всіх рівнях: на рівні мирян, священиків і єпископів.

 

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next