АКТУАЛЬНО

Канадські благодійники передали для українців з особливими потребами інвалідні візки

Вівторок, 17 травня 2016, 15:25
Вже третій рік поспіль канадські благодійники передають в Україну інвалідні візки, а також милиці, ходунки та палиці. З 11 до 16 травня канадська делегація у складі представників організації «Лицарі Колумба» та на чолі з владикою Браєном (Байдою), Єпископ Сакстаунський УГКЦ, в супроводі представників місцевих БФ «Карітас», розвозила безоплатно візки тим, хто потребує у Львові, Жовкві, Києві, Дніпропетровську, Запоріжжі, Харкові, Краматорську, Кривому Розі, Дніпродзержинську. Всього було завезено 280 візків, 60 опорних палиць, 200 милиць, 50 ходунків. Зокрема, через Карітас Львова для осіб з особливими потребами та інвалідністю було передано 30 візків, 5 ходунків, 10 милиць, 5 палиць.

Особи з особливими потребами зібрались у Львові у римо-католицькій катедрі, де їм урочисто вручили шість візків. Анна, одна з отримувачок, зазначила, що одного візка на все життя не вистачає, бо він зношується - раз на 2 роки його треба змінювати. «Ми переважно отримуємо візки від управління соцзахисту: в них не найкраща амортизація, незручно їхати, але ми вдячні, що був хоч такий, бо багато людей взагалі візків не мають і навіть з дому вийти не можуть. Ми дуже чекали на новий візок. Сердечно дякуємо Лицарям Колумба і Карітасу за допомогу".

Частину візків благодійники розвезли по домівках потребуючих. Володимирові, що живе у районі Рясне, - 27 років. З трьох років хворіє на ревматоїдний артрит. Попри все, отримав вищу освіту - навчався заочно у лісотехнічному університеті, здобув фах еколога, вивчив англійську мову. Мріє реалізувати себе у житті, хоч в Україні особам з особливими потребами зробити це важко.

Пані Ірина, котра звернулась по допомогу у Карітас Львова, вже на пенсії, хворіє на цукровий діабет. Після необережного падіння на ногу кинулась гангрена, жінка не могла ходити. Тепер на візку вона зможе пересуватись принаймні у квартирі. Ще один отримувач, п. Степан, вже вісім років після інсульту, візочок з Канади допоміг йому бути більш мобільним. Пан Євген вже понад 20 років хворіє на розсіяний склероз, з них вже п’ять не ходить, тому за візочок дуже вдячний.

У кожному домі благодійників радо зустрічали. Владика Браєн Байда зазначає, що через людей з особливими потребами Господь промовляє до нас, ми маємо можливість проявити своє милосердя, допомогти їм, а також бути вдячними Господеві за те, що маємо і отримуємо від Нього.

Проект «Візки для людей з особливими потребами» стартував у 2014 році в Карітасі України з благодійної ініціативи організації Лицарі Колумба Британської Колумбії (Канада) та за сприяння Канадського фонду інвалідних візків. За цей час українці з особливими потребами отримали від канадських благодійників 1120 візків, 60 опорних палиць, 200 милиць, 50 ходунків.

«На сьогодні наша держава майже не забезпечує потребуючих візками. І тисячі людей (а в Україні 15% від загальної кількості населення України – неповносправні особи) опиняються відрізаними від суспільства. Ці люди не мають доступу до отримання медичних чи освітніх послуг, вони не можуть забезпечити свої побутові умови, відвідувати публічні установи чи заклади культури – тобто, реалізовувати свої базові права та потреби. Саме тому така гуманітарна допомога від канадських благодійників є дуже потрібною та важливою», - зазначила Людмила Сухарьова, керівник проектів допомоги людям з особливими потребами.

У 2015 році місцеві осередки Карітасу забезпечили візками 280 потребуючих у Львові, Стрию, Бродах, Івано-Франківську, Тернополі, Коломиї. Роком раніше регіональні організації Карітасу забезпечили інвалідними візками понад 560 потребуючих людей з особливими потребами по всій Україні - у Львові, Дрогобичі, Бориславі, Трускавці, Дрогобичі, Стрию і Самборі, на Волині, а також у Білій Церкві, Фастові, на Житомирщині, Чернігівщині, Черкащині та Вінниччині.

Повідомилм у БФ «Карітас–Львів»

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next