АКТУАЛЬНО

Капелани: «Сьогодні бракує публічного обговорення і загальної філософії змін, передбачених пенітенціарною реформою»

Четвер, 26 травня 2016, 10:47
24-25 травня 2016 року на базі Управління Державної пенітенціарної служби України у Рівненській області відбувалося виїзне засідання правління Української міжконфесійної християнської місії «Духовна та благодійна опіка в місцях позбавлення волі», на якому розглядаються плани співробітництва Церков у процесі імплементації закону про капеланство та реформування кримінально-виконавчої служби. У центрі уваги зустрічі був персонал служби і потреба публічного обговорення пенітенціарної реформи, яка має проводитися в дусі соціального партнерства між теоретиками і практиками пенітенціарної справи, громадськими та релігійними організаціями, залученими до процесу повернення громадян, котрі порушили закон, до суспільного життя.

У засіданні взяли участь члени правління Місії, начальник управління соціально-психологічної роботи із засудженими апарату ДПтС України Ігор Андрушко, начальник управління ДПтС України в Рівненській області Олександр Адамець, заступник начальника управління Юрій Омельчук та представники релігійних організацій.  У Рівному, у храмі Святих апостолів Петра і Павла, душпастирі привітали о. Григорія Драуса, головного капелана Римо-Католицької Церкви в Україні, із 20-літтям священичого рукоположення. Яскраве служіння о. Григорія в Україні триває вже понад 15 років і суттєво вплинуло на процеси відродження в'язничного капеланства в Україні.

У рамках візиту до Рівненської області представники Церков відвідали Городищенську виправну колонію (№96), де ознайомилися з умовами для задоволення релігійних потреб засуджених, створеними адміністрацією у співпраці з християнськими церквами. Гості відвідали та оглянули міжконфесійні молитовні кімнати, як для засуджених загальних житлових приміщень, так і для засуджених до довічного позбавлення волі, та поспілкувалися із засудженими. Під час візиту до Городищенської ВК представники релігійних організацій поспілкувалися з засудженими та персоналом установи.

На завершення виїзного засідання було підбито підсумки, на порядку денному якого були обговорені подальші кроки співпраці та удосконалення душпастирської опіки засуджених після підпорядкування пенітенціарної системи Міністерству юстиції, формування списку на навчання капеланів на другий заїзд, відвідування виправної колонії для інвалідів Леною-Марією Клінгвалл, формування списку викладачів від духовних навчальних закладів та конфесій для включення до складу опорної кафедри пенітенціарної душпастирської практики та пенітенціарної етики при ІКВС. Для комунікації із суспільством учасники Місії вирішили незабаром провести прес-конференцію з метою висвітлення думки представників Церков щодо ходу пенітенціарної реформи.

В умовах формування громадянського суспільства пенітенціарна система повинна бути органом, який не тільки виконує судові вироки, а й здійснює роль соціальної клініки для суспільства та громадян, котрі через різні життєві несприятливі обставини стали на злочинний шлях.

Це можливо в результаті взаємодії виправних установ та релігійних організацій, діяльність яких спрямована на формування позитивних внутрішніх установок особистості правопорушника за допомогою психолого-педагогічних, виховних методів впливу на всіх етапах ресоціалізації, починаючи з моменту скоєння правопорушення до закріплення стабільної правослухняної поведінки. Внесок релігійних організацій у цьому питанні важко переоцінити. Адже саме душпастирська робота здатна сформувати морально-етичний комплекс особистості засудженого за допомогою проведення групових занять та індивідуальних бесід, здійснення богослужінь, надання матеріальної і духовної підтримки, допомоги у відновленні соціально-корисних зв'язків.

За інформацією Рівненського обласного управління ДПтС України, на сьогодні установи області плідно співпрацюють із 27 релігійними організаціями. У всіх шести установах області створені та функціонують молитовні кімнати та каплиці. Усього в наявності 1 будинок молитви, 2 каплиці, 6 молитовних кімнат і 1 базиліка. Забезпечено закріплення на постійній основі представників релігійних організацій за кожною з установ області. Установи систематично відвідують до 30 священнослужителів та представників релігійних організацій. Участь у релігійно-просвітницьких заходах беруть більше ніж 700 засуджених та ув’язнених. До урочистих богослужінь великих релігійних свят долучаються практично всі засуджені. Нині завершується будівництво православної каплиці в Рівненському СІЗО, а також розпочато будівництво храму в Полицькій ВК-76. Релігійно-просвітницькі заходи проводяться щотижня на регулярній основі у вихідні та святкові дні. За сприяння релігійних організацій протягом 2015 року установи області отримали благодійну допомогу (одяг, взуття, засоби особистої гігієни) на загальну суму 34 тис. 100 грн.

Повідомив о. Костянтин Пантелей

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next