АКТУАЛЬНО

Капеланське служіння у в'язницях в умовах карантину обговорили на зустрічі в Департаменті з питань виконання кримінальних покарань

Середа, 24 лютого 2021, 15:15
23 лютого 2021 року у приміщенні Департаменту з питань виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції України відбулося засідання для узгодження порядку відновлення душпастирської опіки у пенітенціарній системі. Представники Церков і релігійних організацій у Душпастирській раді при Міністерстві юстиції обговорили з керівництвом Департаменту теми взаємодії та відповідальності сторін щодо функціонування душпастирства у складних умовах карантину.

Як відомо, Постановою Кабінету Міністрів України від 17 лютого 2021 р. № 104 були внесені зміни щодо заходів карантину у пенітенціарних установах. До учасників наради з вступним словом звернувся Сергій Гречанюк, начальник Департаменту, що привітав присутніх й повідомив про зусилля режимного і медичного характеру, завдяки яким протягом року вдалося попередити випадки небезпечних тенденцій поширення короно-вірусної інфекції у пенітенціарній системі.

Присутніх було поінформовано, що зміни щодо заходів карантину у пенітенціарних установах були опрацьовані відповідальними посадовцями департаменту на доручення заступника Міністра юстиції Олени Висоцької. В результаті, від 24 лютого 2021 року надано дозвіл на проведення заходів душпастирської опіки в установах виконання кримінальних покарань і попереднього ув'язнення «за умови їх проведення не більше двох разів на тиждень із загальною чисельністю учасників одного заходу не більше 10 осіб, з яких одна особа – священнослужитель (капелан), уповноважений релігійними організаціями».

Проведення заходів душпастирської опіки будуть відбуватися виключно за умови використання капеланами засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів (без клапану видиху) або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно, та відсутності у них на момент побачення ознак інфікування ГРВІ.

На нараді було прийнято рішення надіслати листа від Душпастирської ради до профільного заступника Міністра юстиції України, який курує діяльність Департаменту публічного права Мінюсту з метою створення робочої групи з метою підготовки підзаконного акту (Положення про капеланство і заходи душпастирської опіки у пенітенціарній системі України), що має на меті унормовувати порядок організації служіння священнослужителів (капеланів), відповідальності сторін та усі форми взаємодії, які включатимуть, в рамках законодавства України, працю для потреб не лише ув’язнених, а і персоналу.

Члени Душпастирської ради запропонували ідеї щодо заходів духовної опіки для персоналу пенітенціарної системи в умовах карантину, і відновити практику залучення душпастирів різних конфесій до праці для потреб персоналу пенітенціарних установ.

Складний процес взаємодії для добра в'язнів і персоналу пенітенціарної системи в умовах карантину продовжується завдяки спільним зусиллям провідних державних посадовців Департаменту і представників Церков у Душпастирській раді.

prison-pastoral.blogspot.com

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next