АКТУАЛЬНО

«Каплиця – особливе місце зустрічі з Богом»: владика Володимир Груца освятив каплицю для військових

Вівторок, 14 грудня 2021, 12:38
13 грудня, у день пам’яті святого апостола Андрія Первозваного, єпископ-помічник Львівської архиєпархії Володимир Груца в приміщенні управління 1-ї окремої бригади імені князя Лева Держспецтрансслужби з благословення владики Ігоря Возьняка, архиєпископа і митрополита Львівського, звершив чин освячення військової каплиці Святого Андрія Первозваного.

Після освячення приміщення для каплиці архиєрей у співслужінні із синкелом у справах капеланства о. Андрієм Хомишиним та військовими капеланами Львівської архиєпархії відслужив першу Божественну Літургію.

У своїй проповіді владика Володимир зазначив, що після Зіслання Святого Духа Господь кличе до служіння не святих людей, а таких немічних, як Андрій. На його думку, розуміння цього феномену допомагає жити. Сам Андрій Первозваний запечатав свою проповідь мученицькою смертю на хресті, цілковито наслідуючи свого Вчителя, пам’ятаючи Його слова: «Прийди і подивися!».

На його переконання, сьогодні люди не потребують, щоб їм говорити, як жити, бо вони самі це знають. «Важливо розуміти, що Ісус кличе прийти і подивитися на приклад Його життя. Цікаво, що Він приходить не як генерал з військом чи як месія, повчаючи з піднятим пальцем угору, бо Його основним протоколом була людяність. Тому Він каже: «Прийди і подивися!» – підкреслив проповідник.

«Ісус не мав дому, щоб прихилити голову, але схилив голову на хресті, розпростерши руки в моєму напрямку. Так зробив і Андрій! Сьогодні він дарує нам свято. Мета свята – не лише святкувати, а ставати трохи кращими, йти до святості. Але не колись, а вже, сьогодні. Варто відповісти на голос Ісуса: ходи!» – переконаний єпископ-помічник Львівської архиєпархії.

«Ми нині освятили каплицю – це особливе місце зустрічі з Богом. Тут будемо шукати відповідь на питання, як нам жити та куди йти», – наголосив на завершення проповіді владика Володимир.

Архиєрей привітав отця Олега Кришталя, капелана, командування бригади та військових капеланів з пам’ятною подією – освяченням та відкриттям каплиці, а також подякував усім жертводавцям за те, що подарували військовим місце молитви.

Зі свого боку, капелан бригади о. Олег Кришталь висловив вдячність архиєпископу і митрополиту Львівському Ігореві за благословення на створення каплиці та капеланську службу, а також владиці Володимиру за її освячення. Відтак священник закликав військових приходити на молитву та в тиші каплички перед Господнім обличчям шукати відповідей на свої життєві питання.

По завершенні Божественної Літургії відбулося нагородження пам’ятними знаками та подяками командування та благодійників бригади.

ugcc.lviv.ua


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next