АКТУАЛЬНО

Карітас на Франківщині допомагає переселенцям почувати себе як вдома

Середа, 15 листопада 2017, 12:44
У вихідні Івано-Франківський Карітас виїжджає за межі міста, аби зустрітися з переселенцями, які мешкають у різних куточках області. 12 листопада соціальні працівники та психологи Карітасу завітали до переселенців, для яких другою домівкою стало місто Долина.

У Долину Франківський Карітас приїжджає вже втретє. Місце зустрічі незмінне – Народний дім «Просвіта». Люди дуже радо зустрічають працівників благодійного фонду, адже так їх разом ніхто не збирає. А вони, як виявилося, потребують спілкування та підтримки.

«Завдяки таким зустрічам ми знайомимося з такими ж людьми, як ми, з тими, хто тікав від війни, –  говорить переселенка із Зугресу Тетяна Яремко, – наприклад, я не знала, що у Долині також мешкає дівчина з мого міста. Знаєте, як ми познайомилися? Я спитала, звідки вона, а дівчина мені: «То таке маленьке містечко, назва вам нічого не скаже – Зугрес». А виявилося, що то моє рідне місто».

Дорослі приходять з дітьми і для кожного є своє заняття. З батьками працівники Карітасу провели тренінг «Менеджмент конфліктних ситуацій». Говорили про те, якими бувають конфлікти та як їх долати. Тема конфлікту для переселенців є актуальною. Люди говорять, що й досі існують непорозуміння між ними та місцевими мешканцями.

Тетяна працює вчителькою початкових класів. Розповідає, приїхала у червні, а вже у вересні мала роботу. Переселенку взяли на декретне місце і деяким колегам це не сподобалося. Жінка каже, що розуміє й місцевих мешканців, адже робота зараз усім потрібна. Зізнається, спочатку відповідала агресивно, однак вже зараз навчилася не звертати увагу на неприємні зауваження.

На тренінгу психолог Карітасу якраз й розповідав, що в конфлікті можуть бути різні стратегії поведінки і кожен сам обирає, як себе поводити в тій чи іншій ситуації.

Поки дорослих вчили шукати креативні способи виходу із конфліктних ситуацій, для дітей провели майстер-класи – старші робили вітальні осінні листівки, а менші розмальовували гіпсових ангелят та котиків.

Катерина Тусик, директор Народного дому «Просвіта» радіє, що у Долині проводять подібні заходи. «Просвіта – це одна з найдавніших організацій, яка об’єднувала людей, – говорить Катерина Тусик, – і нам хочеться, щоб люди, які були змушені залишити свої домівки, почували себе тут як вдома».

Захід відбувся у рамках проекту «Об'єднуючи людей заради миру» за підтримки Карітасу з Німеччини та Федерального міністерства справ Німеччини.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами www.ugcc.if.ua

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next