АКТУАЛЬНО

Карітас України започаткував роботу двох нових соціальних центрів для роботи з молоддю, що має особливі потреби

Середа, 12 лютого 2014, 11:54
З січня 2014 року при Карітасі в Коломиї і в Бориславі почали свою роботу два нових соціальних центри для роботи з молоддю, що має особливі потреби. Досі мережа центрів для неповносправних молодих людей Карітасу України об’єднувала роботу чотирьох спеціалізованих соціальних центрів: у Львові, Дрогобичі, Стрию, Івано-Франківську. Роботою на стаціонарній основі охоплено понад 100 неповносправних осіб, також їхніх батьків і рідних.
Для учасників соціальних центрів Карітасу України організовані програми навчання щодо отримання трудових (працетерапія) і основних соціальних навичок (самообслуговування, приготування їжі, поведінка у різноманітних побутових комунікаціях і ситуаціях тощо), проводяться заходи соціальної інтеграції  (зустрічі з молоддю з інших установ та осередків, організація  дозвілля, рекреаційні ігри, участь у християнських прощах, долучення до фестивалів та ярмарків, участь у літніх таборах, екскурсіях тощо). Для батьків неповносправних осіб забезпечено соціальний і психологічний супровід, інформаційна підтримка, вони долучаються до діяльності і заходів центрів Карітасу, поїздках і таборах, зустрічаються на спільних зустрічах та семінарах.
У нашій країні щороку зростає кількість людей з особливими потребами: на сьогодні приблизно 15 відсотків від загальної кількості населення України – неповносправні особи, 6 відсотків із них – це люди з вадами інтелектуального розвитку.
«Започаткування нових центрів – це як народження довгоочікуваного немовляти, ні – аж двох!» – жартує Людмила Сухарєва, національний координатор Карітасу України щодо роботи з людьми, котрі мають особливі потреби. – «Метою роботи двох нових соціальних центрів є сприяння розвитку та соціальній інклюзії молодих осіб з особливими потребами (синдром Дауна, вади розумового розвитку, легкі форми дитячого церебрального паралічу) в суспільство, допомога в адаптації та інтеграції цих людей в місцеві громади. Це впливатиме на розвиток їх самостійності, відчуття  власної гідності та необхідності. Крім того, не менш важливим завданням є інформування людей про життя і потреби молоді з особливими потребами в нашому суспільстві, відтак – зміна ставлення окремих людей, громад, суспільства до людей, які за певними параметрами є інші за нас». 
Під час адаптаційного періоду роботи двох нових центрів для неповносправної молоді у Коломиї і Бориславі до групи увійде по 6-7 молодих людей з вадами розумового розвитку та іншими супутніми неповносправностями. Вони будуть відвідувати заняття з працетерапії,  брати участь в тренінгах для набування соціально-побутових навичок та в заходах соціальної інтеграції. Двері соціальних центрів будуть відкриті з понеділка до п’ятниці з 10-ї до 17-ї години. З підопічними і їх сім’ями працюватиме соціальний педагог та працетерапевт.
«З початку поточного року було зроблено чимало роботи. Зокрема, здійснено ремонт приміщень, у яких проводитимуться заняття, також набрано кваліфікований персонал для роботи з неповносправними молодими людьми, проводяться інформативні заходи та відбір учасників проекту.
Основними цілями проекту у нашому центрі  є сприяння розвитку реабілітаційних програм, покращення соціальної  інтеграції молоді з особливими потребами, проведення освітніх заходів для працівників, батьків і волонтерів, заходи з метою інформування громадськості щодо проблеми людей з особливими потребами, налагодження співпраці із державними та освітніми закладами, громадськими організаціями», – розповідає Оксана Ямбор-Мельник, керівник проекту  «Соціальна інклюзія та розвиток інтеграційних центрів для молодих дорослих неповносправних людей в Україні» у Коломиї.
Віримо, що з Вашою допомогою – чи Ви представник бізнесу, чи Ви частина певної релігійної спільноти, чи Ви працюєте у державних службах, чи Ви кваліфікований менеджер, чи Ви проста небайдужа людина  – ми зможемо змінити життя сотень неповносправних людей і наше громадянське суспільство назагал!.
Закликаємо Вас сконтактуватися із нашими соціальними центрами по наданню допомоги неповносправній молоді і їх сімям і з’ясувати, чим саме Ви можете допомогти їх роботі:
 
Карітас Львів УГКЦ
пл. Святого Юра, 5, м. Львів
тел. +38 (032) 2610372
 
Карітас Стрийської єпархії УКГЦ
вул. Дрогобицька, 61, м. Стрий, Львівська область
тел.: +38 (03245) 5 83 87, 5 20 85
 
Карітас Самбірсько-Дрогобицької єпархії УКГЦ
вул. Чорновола, 4, м. Дрогобич, Львівська область 
тел./факс: +38 (03244) 2 24 58
 
Карітас Івано-Франківськ УГКЦ
вул. Крихівецька, 102, с.Крихівці, м. Івано-Франківськ 
тел.: +38 (0342) 77 99 89 
 
Карітас Коломийсько-Чернівецької Єпархії
вул. С. Петлюри, 98, м. Коломия, Івано-Франківська область
 
тел/факс: +38 (03433) 2 16 91 
 
Карітас Борислав
вул.Грушевського,26, м.Борислав, Львівська область
тел. + 38 (03248) 4 20 05
 
Повідомила Надія Чорна
 
ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next