АКТУАЛЬНО

Кардинал Шенборн: «Нова громада для вірних УГКЦ – це свідчення живої надії для багатьох християн у Відні»

Вівторок, 26 травня 2020, 14:13
У неділю, 24 травня 2020 року, у храмі Пресвятої родини при парафії Neuottakring, що у Відні, відбулося перше Богослужіння українською мовою для ще однієї громади вірних УГКЦ.

Святу Літургію для українців, які проживають у Відні, очолив отець Любомир Дутка, парох парафії Neuottakring, та співслужив отець Юрій Коласа, генеральний вікарій для вірних східних католицьких церков в Австрії. Надалі Боже Слово рідною мовою можна буде почути тут щонеділі.

Цього дня на Службу Божу до храму Пресвятої родини зійшлося майже вісімдесят українців. Настрій у всіх святковий, бо в час пандемії, коли храми зазвичай зачинені чи лише частково можуть прийняти своїх парафіян, священники УГКЦ в Австрії відчиняють двері ще одного храму та проводять тут першу Службу Божу українською, дотримуючись усіх необхідних санітарних норм.

У своєму вітальному слові наприкінці Богослужіння отець Юрій звертається до усіх присутніх від імені Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава, передаючи всім вірним його найщиріші побажання та запевнення батьківської молитви з нагоди такої історичної події.

Ця подія, як зазначає отець Юрій, є насправді дуже важливою в церковному житті українців у Відні. Він також розповідає, що ця недільна Служба Божа була відправлена на прохання та з благословення кардинала Кристофа Шенборна, ординарія для вірних східних католицьких церков в Австрії, та Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава. В одній із розмов, як засвідчує отець Юрій, кардинал Шенборн зазначив, що це Богослужіння є свідченням живої надії для багатьох християн у Відні. «У цей непевний час пандемії коронавірусу, коли багато людей запитують, що буде далі, УГКЦ створює нову громаду, дивлячись у майбутнє з великим оптимізмом»,  - цитує кардинала отець Юрій.

«Це вже наша друга українська громада у столиці Австрії. Ми радіємо з того, що паралельно з нашою центральною українською греко-католицькою парафією святої Варвари у Відні наші вірні матимуть  можливість брати участь у Богослужіннях і в іншій околиці міста», - додає отець Юрій.

Душпастир Любомир Дутка згадує той час, коли зародилася ідея відправи українською ще в одному храмі: «Років п’ять тому, коли в Україні розпочалися буремні події, до Австрії почало приїжджати багато наших земляків. Було очевидно, що потрібно задуматися над відкриттям другої української парафії УГКЦ. Ця тема почала дедалі частіше звучати на наших зборах священників. Говорили про те, щоб це був не лише ще один храм, а й певний осередок соціального життя».

За словами отця Любомира, який вже довгий час є парохом у римо-католицькому храмі Пресвятої родини при парафії Neuottakring, така потреба стала ще відчутнішою з початком карантину та із запровадженням певних санітарних норм для відвідувачів храмів. «Ця церква, де я служу, є досить великою, з площею понад тисяча квадратних метрів. Тут, враховуючи усі правила відвідування, може одночасно перебувати до ста двадцяти осіб. Тому ми з отцем Юрієм Коласою задумалися над тим, що це саме той час, коли можемо допомогти нашим українцям бути з Богом, беручи участь у літургійному та сакраментальному житті Церкви».

Як зауважує отець Любомир, ця недільна відправа є лише першим кроком до реалізації задуманого. «Ми стали, я б сказав, додатковою громадою для нашої центральної парафії УГКЦ Святої Варвари. Усе для того, щоб наші вірні, чисельність яких постійно зростає, мали можливість приходити на Службу Божу. Хотілося б, щоб українці  були об’єднані не лише Богослужіннями, а й певними соціальними проєктами. Усе залежить від людей. Бо вже маємо достатньо місця та відповідні приміщення. До мене сьогодні підходило кілька наших вірних із подяками та першими пропозиціями. Тож усе в Божих та наших руках», - додає наостанок отець Любомир Дутка.

Ольга Ситник,
Пресслужба ординаріату для вірних усіх Східних Католицьких Церков в Австрії


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next