АКТУАЛЬНО

Кардинал Шенборн призначив священика УГКЦ генеральним вікарієм Ординаріату для вірних усіх Східних Католицьких Церков в Австрії

Понеділок, 22 жовтня 2018, 13:40
Святіший Отець Папа Франциск призначив кардинала Кристофа Шенборна, Архиєпископа Відня, а донедавна Ординарія для католиків візантійського обряду в Австрії, Ординарієм для вірних усіх Східних Католицьких Церков, що перебувають на території Австрії. Ця зміна набула чинності 1 жовтня цього року згідно з декретом Конгрегації для Східних Католицьких Церков від 26 липня 2018 року.

Загалом, у світі існує 22 Католицькі Східні Церкви, багато з яких мають свої духовні осередки і в Австрії. Ці Церкви належать до Католицької Церкви, проте мають власні традиції та літургійні обряди. Варто зазначити, що нинішній Ординарій для  вірних Східних Католицьких Церков кардинал Кристоф Шенборн, який раніше був відповідальним за католиків візантійського обряду, тепер опікуватиметься й вірними католиками з Близького Сходу та Індії.

На території Австрії сьогодні проживає понад двадцять тисяч вірних Східних Католицьких Церков. Зокрема, до представників візантійської гілки в Австрії належать Українська, Румунська, Мельхітська Греко-Католицькі Церкви та представники Угорської, Словацької ГКЦ, греко-католицький екзархат Сербії і вірні греко-католицької єпархії з Мукачева (Україна).

До громад візантійської гілки у сферу відповідальності Кардинала Шенборна перейшли також вірні Халдейської, Маронітської, Сиро-Малабарської, Сиро-Маланкарської та Вірменської Католицьких  Церков, а також окремі представники Коптської та Сирійської Католицьких Церков. Багато східних християн переїхали до Австрії в останні роки через довготривалі конфлікти на Близькому Сході. Більшість християнських громад мають свої духовні осередки у Відні та неподалік від столиці, проте численні громади діють і в інших містах Австрії. Загалом, в Австрії здійснює служіння 44 священики Східних Католицьких Церков.

Кардинал Шенборн призначив священика УГКЦ о. Юрія Коласу генеральним вікарієм Ординаріату для вірних усіх Східних Католицьких Церков в Австрії. Одночасно посаду канцлера обійняв Андреас Лотц, який також є і віце-канцлером Віденської архиєпархії.

Зазначимо, що останніми роками вдалося втілити в життя численні ініціативи, спрямовані на покращення пасторального та літургічного життя візантійських громад і поліпшення їх організації та інтеграції в Австрії. Генеральний вікарій о. Юрій Коласа розповів: «Наша праця отримала велике схвалення у Ватикані. Префект Конгрегації для Східних Церков кардинал Леонардо Сандрі був захоплений результатами роботи Візантійського ординаріату та від імені Святішого Отця Франциска висловив побажання, щоб громади інших Східних Католицьких Церков були долучені до цього процесу та отримали підтримку й  можливість стати міцнішими».

 

Ольга Білоголова,
Прес-служба Ординаріату для вірних Східних Католицьких Церков в Австрії,
за матеріалами видання KathPress


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next