АКТУАЛЬНО

Карітас Коломиї опікується жертвами націонал-соціалізму

Четвер, 20 листопада 2014, 10:29
Проект «Покращення якості життя жертв націонал-соціалізму на Коломийщині» реалізують з 1 жовтня. Керує ним Роман Рєзнік. Наразі під опіку Карітасу Коломийсько-Чернівецької єпархії потрапили понад 50 осіб. Основний донор проекту - програма «Місце зустрічі – діалог», яка фінансується Німецьким федеральним фондом «Пам'ять. Відповідальність. Майбутнє».

Головна мета проекту - допомогти жертвам націонал-соціалізму, тобто людям, які постраждали від комунізму та фашизму. Це - репресовані, колишні в’язні концтаборів, гетто, остарбайтери та люди, які народилися в Німеччині (діти вивезених українців).

«Більшість цих людей похилого віку, вони потребують допомоги як соціальної, так і психологічної. За немобільними ми закріплюємо соціального працівника та психолога, які відвідують їх вдома. Для них ми безкоштовно перемо і сушимо речі», - розповідає Роман Рєзнік.

Серед підопічних проекту і 93-річна коломиянка Лідія Біль. Три роки, три місяці та три дні вона перебувала в одному з найбільших нацистських таборів - Освенцимі. З однієї групи в'язнів, яка складалася із 60 чоловік, після кількаденного голодування та смертельних тортур жінка єдина повернулася додому. Зараз пані Лідія інвалід 1-ї групи, її сини уже дорослі, виховують своїх дітей. А про страшний період нагадують спомини і номер смерті, вибитий на руці. Те, що співробітники Карітасу відвідуть її, – дуже тішить бабусю.

«Зараз ми працюємо над організацією Клубу для людей похилого віку, де вони могли б збиратися, спілкуватися та, навіть, просто пити чай»,  - на завершення поділився планами керівник проекту Роман Рєзнік.

Повідомила Мар'яна Мацьків

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next