АКТУАЛЬНО

Карітас Львова відвідали журналісти із Луганської і Донецької областей

Середа, 02 березня 2016, 12:39
БФ «Карітас-Львів УГКЦ» відвідала нещодавно група журналістів із Донецької та Луганської областей. Візит відбувався у рамках навчальної програми Консорціуму із удосконалення менеджмент-освіти в Україні «Місія журналіста у час збройного протистояння, вплив ЗМІ на загострення/зменшення напруги під час конфлікту», що входить у проект «Примирення в українському суспільстві: від енергії протесту до енергії творення» - Програма запобігання конфліктів, сприяння стабільності та безпеці в Україні за фінансової підтримки Уряду Великобританії.

Директор «Карітас-Львів УГКЦ» о. Андрій Сенейко розповів про діяльність Карітасу загалом, про актуальні проекти, які діють сьогодні. Особливо журналістів цікавило як львівський Карітас працює з вимушено переміщеними особами. У минулому році було надано допомогу понад 800 найбільш потребуючим вимушеним переселенцям на суму понад мільйон гривень. Їм покривались витрати на проживання, частково компенсовувались витрати на лікування, видавались продуктові набори, надавались індивідуальні та групові психологічні консультації для дітей та дорослих. Пункт видачі гуманітарної допомоги львівського Карітасу став у нагоді для понад 200 переселенців, які скористались одягом, предметами побуту та іншими речами. Для дітей переселенців проводились спільні поїздки із проектом «Мобільна робота з молоддю в Україні», вони мали інтеграційні зустрічі, можливості спільного пізнання одне одного.

Отець Андрій Сенейко наголосив на особливій місії журналістів – висвітлювати події правдиво, подавати різні точки зору, але не розпалювати ненависті. Священик навів приклад Італії, де навчався: "Північ та Південь Італіі дуже різняться. Але я жодного разу не чув, щоб ця різниця підкреслювалась, особливо політиками. Є акцент на єдності». Об’єднувати можуть різні чинники, серед них і збірна з футболу.

Своїми думками із журналістами також поділились працівники і волонтери Карітасу, які безпосередньо працюють з вимушеними переселенцями. Свою історію розповіла п. Лідія – пенсіонерка, вимушена переселенка з Донецька, яка має чітку проукраїнську позицію.

Журналісти також відвідали низку львівських організацій, що працюють з вимушеними переселенцями – «Крим СОС», «Громадський рух переселенців Донбасу», «Країна вільних людей», «Карітас Україна», Центр військового капеланства, і зібрали цікавий матеріал для своїх майбутніх публікацій.

До 10 березня журналісти планують написати правдиві історії про життя вимушено переміщених осіб, які знайшли прихисток на Львівщині. У цих матеріалах буде застосований принцип ненасильницької комунікації за методикою «Не нашкодь!».

Тижнева програма для журналістів  ініційована й організована учасниками інших навчальних програм, які проводилися CEUME у рамках проекту - «Навчальні програми професійного зростання» Агентства США з міжнародного розвитку. Тетяна Вергун, редактор газети "Моє місто Сєвєродонецьк", випускниця програми «Посилення спроможності врегулювання конфліктів у громадах, постраждалих від проведення антитерористичної операції» (2016, Боснія), Тетяна Калениченко, журналіст Релігійно-інформаційної служби України, випускниця програми «Створення умов толерантності, налагодження діалогу та посилення єдності між регіонами України» (2015) вирішили поділитися набутими в Академії Миру (Сараєво) знаннями з 10 журналістами із Луганської та Донецької областей. У розробці програми допомагала Надія Хоменко, голова правління львівської громадської організації "Країна вільних людей", ВПО з Донецька, яка нині мешкає у Львові.

Учасникам навчальної програми були запропоновані тренінги - «Журналіст в мовах конфлікту», «Врегулювання конфліктів із застосуванням методики «Не нашкодь!», «Мова ворожнечі у ЗМІ», «Посттравматичний стресовий розлад, проблеми після травматичних подій».

Прес-служба «Карітас-Львів УГКЦ»

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next