АКТУАЛЬНО

Карітас привіз подарунки постраждалому на Майдані Роману Радишу

Вівторок, 05 серпня 2014, 16:27
Карітас Коломийсько-Чернівецької єпархії продовжує допомагати майданівцям. Цього разу співробітники благодійного фонду завітали з подарунками до Джурова Снятинського району. Там мешкає Роман Радиш – справжній місцевий герой. Якби не жага до життя та професіоналізм столичних і чеських медиків – він уже б міг бути в Небесній сотні. Та всупереч долі, Роман Данилович вижив і тільки нещодавно повернувся додому з Чехії, де проходив реабілітацію.

Важка відкрита проникна черепно-мозкова травма, забій головного мозку, забій головного мозочку, зламані два шийні хребці, поламані пальці, зламана верхня щелепа. На голові 63-річного Романа Радиша не було живого місця. А на додаток ще вогнепальне поранення в шию, яке зачепило хребет. Ніхто не прогнозував йому життя. Та воля Божа була інакша. Найголовніше, що чоловік надалі готовий обороняти Батьківщину.  «Я не шкодую! Я б іще раз пішов на Майдан! І якщо мені Бог дозволить - піду туди (на Схід. – Авт.). Мені все одно. Досить уже нам цього! Нам треба гідно жити і боротися за майбутнє наших дітей», - зазначає майданівець.

У Київ пенсіонер з Джурова поїхав 4 грудня. Каже, що був готовий віддати життя за Україну та справедливість. Час «Ч» настав 18 лютого. Роман Радиш разом з іншим активістами йшов блокувати Верховну Раду: «Вони нас підпустили, а потім оточили і почали нападати. Коли вже мені потрапила куля в шию – чотири чи три хлопці ще мене добивали, кажучи: «Ты что, еще не здох, старый? Еще жывешь?».

Уже лежачого і непритомного чоловіка жорстоко добивали на землі, ламали пальці. Побратими пана Романа дивом його витягнули і доправили в одну зі столичних лікарень. Приблизно через тиждень майданівця, який ще перебував у комі, доправили до Праги. Те, що він встав на ноги, – чи не найбільша заслуга чеських медиків. Значну допомогу та підтримку також надали волонтери, зокрема Карітас Чехії. За кордоном чоловік провів понад 4 місяці. Нині вже в рідному Джурові пенсіонер відпочиває і потроху повертається до звичного життя. Каже, люди навідуються рідко, тому гостям з Коломиї неабияк зрадів. Тим паче, співробітники Карітасу приїхали не з порожніми руками.

 «Ми зараз у дійсно справжнього героя України. Завдяки компанії «AVE» з Чеської Республіки ми придбали будівельні матеріали для завершення хати, яку він розпочав будувати ще до Майдану. Цим хочемо йому хоч трішки допомогти і віддячити за героїзм», - розповідає  співробітник Карітасу Коломийсько-Чернівецької єпархії Роман Рєзнік.

З такими ж благородними намірами виступила і компанія «AVE», яка стала основним донором проекту. «Наша компанія не стоїть осторонь тих проблем, які є в Україні. Майдан змусив наших керівників задуматися і надати підтримку людям, які постраждали під час протистоянь, та сім’ям загиблих», - повідомив керівник філії «AVE Коломия» Орест Фургала.

Загальна вартість допомоги від Карітасу та AVE – понад 10 тисяч гривень. Роман Радиш дуже вдячний благодійникам. Каже, що сам зараз не в змозі працювати, а відповідно – сам не може заробити гроші на завершення будівництва сімейного гнізда: «Я дуже вдячний за цю допомогу, вона була надзвичайно потрібна. Тішуся, що є така організація, яка опікується знедоленими та постраждалим».

Роман Данилович дуже переживає за те, що зараз відбувається на Сході. Зазначає, якби не травми, точно вже був би там. Він - справжній патріот, навіть романтик, адже щиро вірить, що навіть одна крапля здатна змінити цілий океан.

Прес-служба Карітасу Коломийсько-Чернівецької єпархії

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next