АКТУАЛЬНО

Карітас у Тернополі навчає самостійності і самореалізації випускників інтернатних закладів

Середа, 09 квітня 2014, 17:16
Днями Тернопільський благодійний фонд «Карітас» спільно із Благодійним фондом «Майбутнє сиріт» провів семінар для випускників інтернатних закладів на тему «На порозі самостійного життя».

Учасниками заходу стали 32 вихованці інтернатів із Тернополя, Бережан, Коропця та Нового Села. Тренери протягом 7 днів займалися із дітьми, допомагаючи їм набути необхідних навиків для покращення спілкування та розв’язання конфліктів, спільно з’ясовували, що необхідно для успішного працевлаштування та розвитку мотивації. В навчальній, ігровій та розважальній формі тренери подавали даний матеріал дітям. Також вихованці інтернатних закладів  мали можливість самостійно закуповувати продукти для харчування, а згодом з цих продуктів разом із тренером готувати сніданки, обіди та вечері. Такі активності були спрямовані на оптимізацію самостійності в учасників заходу, застосування власних ресурсів для виконання життєво важливих завдань, а також відкриття себе і свого потенціалу з нового боку.

За експертними даними сьогодні в Україні проживає майже 100 тисяч сиріт і дітей, що позбавлені батьківського піклування, близько 60% з них - в інтернатних закладах. Майже 90% дітей-сиріт можна віднести до соціальних сиріт, оскільки у них є чи були на момент отримання сирітства живі батьки. Ще понад 100 тисяч українських дітей виховуються в неблагополучних сім’ях. 30% сімей з дітьми в Україні живуть за межею бідності. Сьогодні на вулицях нашої країни живе і працює близько ще 100 тисяч дітей. 

«Виростаючи в інтернатних закладах України, діти не завжди мають умови для самостійного розвитку, навіть на рівні базових побутових речей: закупівля продуктів, економне витрачання коштів, приготування їжі, дотримання чистоти, гігієна. У даних закладах вони досить часто отримують все готове. А по закінченні навчального закладу для багатьох стає проблемою самостійно приготувати їжу, придбати недорогі, але якісні продукти харчування, одежу. Не кажучи вже про професійну складову чи утворення сім’ї, побудову якісних комунікацій з чужими людьми», − розповідає Наталя Коцюба, координатор роботи з кризовими дітьми і молоддю у Тернопільському Карітасі.

Представники благодійного фонду «Майбутнє сиріт» в минулому теж випускники інтернатів, вони на власному досвіді відчули мінуси даного типу виховання. Тому ці та інші аспекти були враховані при плануванні тренінгу «На порозі самостійного життя».

Місцевий Карітас майже 20 років працює з потребуючими сім’ями, дітьми і молоддю. Така робота розпочалася з надання матеріальної допомоги дітям-сиротам, дітям з кризових багатодітних і малозабезпечених родин у вигляді одягу, взуття, продуктів харчування. Однак згодом  організація відчула потребу у більш комплексній опіці такими людьми, розпочалось надання медичної, психологічної та юридичної допомоги.

З 2006 року функціонування розпочинає «Мобільна служба допомоги вуличним дітям». Головна спеціалізація  – робота на вулиці. Наталя Коцюба зауважує: «З допомогою даної служби ми віднаходили дітей та молодь, котрі з певних причин опинились на вулиці. Встановлювали з ними контакт, вияснювали причину їхнього перебування на вулиці, надавали первину медичну допомогу. І вже потім з 2010 року ми утворили спеціальний стаціонарний соціальний центр  і маємо команду у складі керівника проекту, психолога, соціального педагога,  соціального працівника. Окрім безпосередньої роботи із дітьми, посилено взаємодію з їхніми батьками та співпрацю з іншими структурами, які дотичні до проблем бездоглядних дітей і молоді. Також попри забезпечення  базових потреб сімей і дітей у кризі, для нас важливим є створення умов для їх духовного, креативного та психо-соціального розвитку.

В результаті семінару для випускників інтернатних закладів користь отримали як учасники, так і організатори.

 

Повідомила Надія Чорна

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next