АКТУАЛЬНО

Карітас України здійснив опіку вже над 7 тисячами людей похилого віку і тих, хто потребує стороннього догляду

П'ятниця, 10 січня 2014, 12:58
«Мене звуть Марія, мені 85. Останні 5 років мною опікується Карітас України у рамках їхнього проекту «Домашня опіка».

Я є інвалідом ще з дитинства, хоча народилася цілком здоровою. Змалечку я захворіла на кір і згодом це дало ускладнення на ноги. З 11 років почалися справжні проблеми – я перенесла декілька операцій, а ріст мій припинився взагалі. Батьки докладали багато зусиль, однак майже нічого не допомогло.

Все моє подальше життя складалось непросто – в міру моїх обмежених можливостей, упереджень оточуючих людей, часом байдужості інших. І навіть сьогодні, на сивій старості літ, переді мною гостро стоїть квартирне питання та фінансова скрута. Це мене постійно тривожить, не дає спокою і відчуття миру – того, що так бажають люди у старості. А ще я просто не можу вийти з дому, не маю інвалідного візка. Хотілося би також видати власну книжку прози, але знову ж таки зараз це просто неможливо для мене.

Єдине щастя – мені допомагають соціальні працівники Карітасу, а також декілька моїх добрих сусідів і знайомих».

Кожна 5-та людина в Україні досягла похилого віку, і більшість із них є самотніми. Для 1 дня життя держава виділяє людям похилого віку та тим, що втратили працездатність, мізерну суму коштів – лише 30 гривень. А цим людям потрібні медикаменти, харчування, засоби особистої гігієни, одяг, взуття, сплатити комунальні послуги.

Саме тому Карітас України вважає одним з пріоритетних напрямків своєї роботи діяльність, спрямовану на опіку станом здоров’я та якістю життя людей похилого віку та тих, хто потребує стороннього догляду.  Ось уже понад 12 років існує проект «Домашня опіка». Його метою є медико-соціальний догляд і покращення життя людей похилого віку, немічних, невиліковно хворих і тих, які внаслідок прогресування хвороби чи отриманої травми потребують постійної або тимчасової опіки.

Працівники «Домашньої опіки» забезпечують широким спектром послуг: догляд за тілом хворих і немічних, медичні послуги, ведення домашнього господарства, вирішення юридичних питань, організація дозвілля, консультації підопічних та їхніх родичів тощо. Усі спеціалізовані центри обладнані необхідним медичним і реабілітаційним обладнанням, мають підготовлений  кваліфікований персонал і відповідних місцевих керівників.

Завдяки проектові «Домашня опіка» Карітас України здійснив опіку вже над 7 тисячами людей похилого віку, інвалідами, людьми, які живуть з ВІЛ/СНІДом, паліативними хворими, жертвами тоталітарних режимів, остарбайтерами.

Раніше проект «Домашня опіка» реалізовувався у 13 містах України (у Києві, Одесі, Донецьку, Львові, Хмельницькому, Тернополі, Івано-Франківську, Коломиї, Стрию, Бродах, Соснівці, Жовкві, Бориславі), а протягом останніх 3 років географія проекту звужена до 8 міст (Київ, Донецьк, Одеса, Львів, Івано-Франківськ, Тернопіль, Коломия, Борислав) і охоплює 500-600 підопічних.

При усіх 8 центрах «Домашньої опіки» діють інформаційно-консультаційні центри, де надаються консультації по догляду за хворими і збереженню їх здоров’я для членів сімей, родичів і сусідів, спеціалістів з домашньої опіки. Також проводяться навчальні тематичні тренінги для волонтерів і соціальних працівників. Щороку понад тисяча людей отримують допомогу у такому центрі.

Також при 6 центрах «Домашньої опіки» діє випозичальня реабілітаційного обладнання, де сотням потребуючих українців щороку надаються протипролежневі комірчасті матраци і подушки, пневматичні чаші для миття голови, подушки для підтримки шиї, туалетні крісла, інвалідні візки, ходунці двоколісні складні, палиці чотирьохопорні тощо. 

При 6 центрах «Домашньої опіки» діють соціальні пральні, завдяки добре налагодженій роботі яких понад 200 осіб з числа набувачів проекту регулярно отримують послуги прання брудної білизни, яку працівники також прасують і доставляють додому у готовому вигляді.

Регіональні адміністрації «Домашньої опіки»  співпрацюють  з місцевими відділеннями соціального захисту для людей похилого віку та одиноких, управліннями Пенсійного фонду, з відділами субсидій,  лікарями  поліклінік і лікарень з метою перенаправлення та консультування підопічних, також з освітніми закладами. 

 

Повідомила Надія Чорна

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next