АКТУАЛЬНО

БФ «Карітас-Київ» організував інклюзивний табір «Я з тобою»

Понеділок, 03 вересня 2018, 13:42
«Благодійний фонд «Карітас-Київ» організував унікальний табір - «Я з тобою». Ідея табору полягала в тому, аби створити інклюзивне середовище для дітей з особливими потребами, сприяти їхній соціалізації та навчитися досвіду їхнього прийняття», - повідомляє о. Роман Сиротич, директор БФ «Карітас-Київ».

Не секрет, що ставлення до слабких і незахищених членів суспільства є показником його людяності. За даними Державної служби статистики України, на початок 2016 року загальна кількість людей з інвалідністю у нашій країні складала понад 557 тисяч, з них дітей з особливими потребами до 18 років – близько 145 тисяч. І ця кількість щороку зростає. Опитування показують недостатню толерантність до «не таких як усі» людей – на відміну від інших більш цивілізованих країн. А тривалий військовий конфлікт на сході України ще більше відсуває на другий план питання допомоги, підтримки і захисту інвалідів на державному рівні.

В рамках програми «Об’єднуючи людей заради розбудови миру» тижневу реабілітацію в мальовничих Карпатах пройшли понад 60 осіб з різних регіонів України: сім’ї як з «особливими» дітьми, так і здоровими. У фокусі табору «Я з тобою» були не лише діти з інвалідністю, але й родини, в яких ті зростають, адже вони потребують комплексної психофізичної реабілітації.

Загалом участь у таборі взяли 63 особи, з них 36 дітей, троє – у інвалідних візках. Табір навчив дбати про те, щоб люди з особливими додатковими потребами відчували себе повноцінними членами суспільства, не лише безпосередніх учасників, але й представників туристичного і відпочинкового сектору.

БФ «Карітас-Київ» забезпечив реабілітацію супроводом психолога, реабілітолога, логопеда, масажиста, дефектолога та інших спеціалістів. Вони не лише займалися «особливими» дітьми, але й навчали усіх членів родини (батьків та здорових дітей), як надавати їм кваліфіковану допомогу та підтримувати повноцінний розвиток. Варто зазначити, що деякі спеціалісти і самі стали прикладом можливої самореалізації та соціалізації людей з інвалідністю, адже це вольові люди, здатні навчатися і працювати, якщо суспільство буде достатньо інклюзивним.

«Кожен з нас має навчатися милосердю, збільшувати своє серце, дружити з тим, від кого відвертаються інші, – розповідає керівник табору - «Я з тобою» Яна Рожнятовська. – Бо всі ми можемо обдарувати один одного любов’ю. І часто найбільший дар дарують ті, хто, на перший погляд, нічого не має. Я сподіваюся, що кожен зможе побачити один в одному Людину, красу душі і Образ Божий, зможе взяти руку іншого і сказати: «Не бійся, я з тобою, ти не самотній в цьому великому світі. І для нас нема нічого неможливого! А це значить, що варто жити, радіти, любити та надіятися!»

Окрім реабілітації, організатори також подбали про яскравий відпочинок учасників: екскурсії в Буковель, поїздки на джипах та квадроциклах, катання на конях, заняття ранковою гімнастикою, танці, кіноклуб, тематичні культурні вечори тощо. «Кожний ранок у таборі починається з якогось неймовірного відчуття свята, – ділиться враженнями одна з мам. – Дякуємо за можливість зануритися у неймовірний і безтурботний світ радості та щастя. У таборі ми втратили відчуття часу, і це круто!»

«Ми всі дуже різні, але нас усіх об'єднує турбота про майбутнє наших дітей. Важливо, щоб «особливі» діти і сім’ї, в яких вони ростуть, відчували підтримку суспільства у своїй біді та впевненість у завтрашньому дні. Навчитися бути толерантними українцям допомагає європейський досвід усунення фізичних і соціальних бар’єрів доступу людей з інвалідністю до усіх сфер життя. Дуже дякуємо за партнерство та за фінансову підтримку німецькому фонду ChildFund Deutschland, завдяки якому вдалося зреалізувати цей табір», - підсумовує о. Роман Сиротич, директор Карітас-Київ.

Прес-служба БФ «Карітас-Київ»


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next