АКТУАЛЬНО

Катехитична школа «Воскресіння» в Івано-Франківську відзначила 10-річний ювілей

Вівторок, 11 травня 2021, 13:08
9 травня в архикатедральному і митрополичому соборі Воскресіння Христового УГКЦ відбулася неординарна подія: своє 10-річчя відзначила катехитична школа «Воскресіння», що діє при парафії.

Святкову Літургію з цієї нагоди очолив адміністратор архикатедрального собору та парох парафії Воскресіння Христового митр. прот. Юрій Новіцький.

Співслужили на Літургії о. Роман Влашин – директор школи, та катехити – о. Дмитро Ярич і диякон Ігор Клюба. Цього дня всі: діти, молодь, батьки, катехити і священнослужителі – дякували Всевишньому за великі діла Божі, які доконалися і продовжують звершуватися в межах діяльності школи. На завершення Літургії о. Юрій сердечно привітав присутніх, подякував за довголітню сумлінну працю та вручив від імені архиєпископа і митрополита Івано-Франківського Володимира Війтишина пам’ятні грамоти чотирьом катехитам, музичному керівнику та директору, як вияв подяки, похвали та благословення на подальшу працю. Своїм співом Літургію прикрашав дитячий хор школи.

Після спільної молитви у дворі собору учасники свята танцювали запальні банси у супроводі аніматорів та молоді. Продовжилося відзначення ювілею святом талантів, під час якого діти щиро, по-дитячому ділилися тими дарами, якими їх обдарував Господь. Співали пісень, танцювали, грали на фортепіано.

Завешилося святкування частуванням та переглядом кінофільму під назвою «10 років разом», який пригадав усім найяскравіші моменти життя школи за 10 років.

Детальніше про створення та діяльність школи:

Створення Катехитичної школи «Воскресіння» при архикатедральному соборі Воскресіння Христового стало відповіддю на рішення Синоду Єпископів УГКЦ, який відбувся у Бразилії у вересні 2011 р., де було прийнято стратегію загальноцерковного розвитку УГКЦ до 2020 р. Катехизація при соборі стала також практичним втіленням Пастирського листа Блаженнішого Святослава, скерованого до духовенства, монашества і усіх вірних Української Греко-Католицької Церкви, під назвою «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом». Катехитична школа стала також відповіддю на потребу в парафії організувати систематичну катехизацію вірних різних вікових категорій та соціальних груп.

Слід сказати, що Катехизація при храмі була присутньою завжди. Започаткував її нині покійний о. Ярослав Будуйкевич, продовжував о. Дмитро Кривецький. Від 4 вересня 2010 року з ініціативи адміністратора архикатедрального і митрополичого собору та пароха парафії митр. прот. Юрія Новіцького в катехитичному центрі розпочалися систематичні зустрічі для дітей дошкільного, молодшого та середнього шкільного віку. Паралельно проходили також катехитичні зустрічі для дорослих та молоді.

Через рік, 24 вересня 2011 року, відповідним декретом архиєпископ і митрополит Івано-Франківський УГКЦ Володимир Війтишин поблагословив катехитичну діяльність утворенням при парафії катехитичної школи із назвою «Воскресіння». Відтоді і до сьогодні владика щорічно благословляє наших катехитів на катехитичну діяльність і вияв цього благословення Божого важко не зауважити.

Усі учасники катехизації щонеділі беруть участь у спільній Божественній Літургії. Мають постійну нагоду до Сповіді та духовної розмови зі священнослужителем. Утворенням катехитичної школи вірними парохії архикатедрального собору створено можливість поглиблювати знання про Бога та отримувати відповіді на свої духовні потреби. Четверо катехитів, музичний керівник та священнослужитель цією працею ось уже десять років намагаються реалізувати слова Христа який казав: “Ідіть і навчайте всі народи…” і цим самим намагаються будувати живу парафію, де наші вірні можуть бачити живого Христа.

Катехитична недільна школа почала свою діяльність із прощі до Гошева, яка відбулася 4 вересня 2011р. У ній взяло участь 32 дітей.

Відтоді кожен навчальний рік розпочинається прощею, найчастіше це Крилоська святиня. Також відбувалися прощі до Гошева, Страдча, Прилбич, Глинян, Зарваниці, Старуні. У жовтні з нагоди свята Покрови щороку організовуються  «Козацькі забави» – спортивно-розважальний захід патріотичного спрямування. У грудні оздоблюємо ялинку, проводимо новорічний карнавал та свято Святого Миколая. Кілька років поспіль організовуємо Вертепне дійство і з колядою прославляємо новонародженого Спасителя по домівках наших вірних за попереднім записом. Зимовий період завершуємо відпочинковим, тридобовим табором у с. Яблуниця. У ньому радо беруть участь і діти і дорослі.

Під час Великого посту діти щороку провадять Хресну дорогу в архикатедральному соборі. У другому півріччі навчання організовуємо такі заходи, як перегляд християнських кінофільмів, тематичні вечори (А. Шептицького, Тараса Шевченка) тощо. У великодній час, у Томину неділю, відзначаємо храмове свято. 5 квітня 2015 року урочисту Божественну Літургію з цієї нагоди очолив владика Йосафат Мощич, після чого було освячено хоругву із логотипом катехитичної школи.

Щороку навчання завершується у червні прощею катехитичних шкіл та літніми християнськими тематичними таборами. При катехитичній школі діє дитячий хор та вівтарна дружина.

У вересні 2017 р. створено батьківську раду школи у складі чотирьох дорослих, двох представників молоді, п'ятьох катехитів і директора. Мета ради школи – вирішувати поточні питання, бути дорадчим органом у розподіленні фінансових надходжень, складати календарний план на півріччя та допомагати в його реалізації.  

Повідомив о. Роман Влашин

 

 


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next