АКТУАЛЬНО

Керівник Бюро УГКЦ з питань екології доповів про формування відповідальності за природу головам єпархіальних катехитичних комісій

Четвер, 07 березня 2013, 12:53
5 березня 2013 року Володимир Шеремета, д-р, керівник Бюро УГКЦ з питань екології, узяв участь у засіданні Катехитичної комісії Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ, що відбулося в приміщенні філософсько-богословського факультету УКУ в м. Львові. Про це повідомляє інформаційна служба Бюро УГКЦ із питань екології.

5 березня 2013 року Володимир Шеремета, д-р, керівник Бюро УГКЦ з питань екології, узяв участь у засіданні Катехитичної комісії Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ, що відбулося в приміщенні філософсько-богословського факультету УКУ в м. Львові. Про це повідомляє інформаційна служба Бюро УГКЦ із питань екології.

Свою доповідь на тему «Формування відповідальності за природу – невід’ємна частина катехизації» проф. Шеремета поділив на три частини. У першій частині доповідач акцентував увагу на тому, що катехизаційний процес, який має за мету формувати в людини автентичну віру і провадити її до повноти сопричастя з Богом, суттєво визначається характером цілісності віри і життя в Христі. У другій частині доповіді було позитивно відзначено цілісний підхід у процесі формації християнської віри, що включає повчання про відповідальність за створіння в головних джерелах для катехизації, особливо у Катехизмі Католицької Церкви, Катехизмі УГКЦ «Христос – наша Пасха», а також загальній катехитичній програмі УГКЦ (зокрема в посібниках для 7-го та 10-го класів). Особливий акцент було поставлено на презентації основних видань Бюро УГКЦ з питань екології, які можуть бути використані під час катехизації для формування відповідальності за створіння на засадах християнської віри, як наприклад, збірника офіційних документів Папи Івана Павла ІІ на тему створіння та екології, збірника офіційних документів Папи Венедикта XVI «Відповідальність за створіння», збірника екологічних рекомендацій Ради Єпископських Конференцій Європи щодо душпастирської діяльності Церкви під назвою «Відповідальність за створіння в Європі». Керівник Екобюро звернув увагу на інтернет-ресурс Бюро УГКЦ з питань екології, на сторінках якого можна ознайомитись із екологічним вченням християнських Церков, дізнатися про актуальні ініціативи природоохоронного спрямування в житті Церкви, знайти матеріали для екологічної катехизи, молитви за збереження Божого створіння – природи – та спеціальні богослужіння; а також отримати інформацію про те, яким може і має бути наш щоденний особистий практичний внесок для охорони та збереження довкілля.

У третій частині доповіді було представлено основні ініціативи Бюро УГКЦ з питань екології: «Великопісну екологічну ініціативу», День Бога-Творця, Всеукраїнський конкурс «Відповідальність за створіння», - кожна з яких має передусім катехизаційний характер, а саме скерована на формування свідомості відповідальності за створений Богом світ як невід’ємної складової християнської віри та способу життя. У цьому контексті очільник Екологічного бюро УГКЦ звернувся до присутніх голів із проханням про співпрацю через поширення інформації та підтримку цих ініціатив головами єпархіальних/екзархальних катехитичних комісій на деканальному рівні, серед душпастирів і директорів катехитичних шкіл.

На завершення доповідач висловив сподівання, що в контексті Року віри ця зустріч і спільні роздуми навколо запропонованої теми принесуть свої плоди для формування автентичної християнської віри, оживлення життя парафій, належної зустрічі з Христом, свідченням чого є також і наше християнське ставлення до природного довкілля. Доповідь викликала низку питань, на які були дані вичерпні відповіді.

Департамент інформації УГКЦ

 
ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next