АКТУАЛЬНО

«Київ стає важливим центром зближення християн», - Глава УГКЦ

П'ятниця, 08 листопада 2013, 14:10
Дискусії про єдність Церкви – католицької і православної – сьогодні починають із новою силою відкривати важливість Києва. Тепер не тільки Москва і Рим є місцем для обговорення питання зближення між християнами, а й Київ. Про це сказав Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ, в інтерв’ю для видання "Главком".

Верховний Архиєпископ УГКЦ підкреслив, що сьогодні віруючі люди, зокрема православні, втомилися від церковних поділів. «В українському суспільстві та серед вірних існує духовний запит церковної єдності.  Ця внутрішня духовна потреба, на мою думку, є даром Духа Святого», - пояснив Глава УГКЦ, зазначаючи, що Господь Бог таким чином «збуджує, зворушує серця і покликає шукати шляхів до об’єднання».

Блаженніший Святослав назвав гріхом проти екуменізму те, що питання єдності християн було доручено дипломатам, у тому числі й церковним. Але ж дипломатія та міжнародні стосунки захоплюють тільки невелику частину Церкви. А щоб справа єдності могла рухатися вперед, необхідно, аби про єдність Церков чули вірні на проповіді, щоб це було предметом духовних бесід між духовним отцем і духовними дітьми.

Першоієрарх УГКЦ навів приклади різних аспектів об’єднання християн. Так, у червні проходив візит до України кардинала Курта Коха, який є головою Папської ради у справах поширення єдності між християнами. У контексті його візиту відбулися дві події. «Перша – безпрецедентна історична зустріч, якої не було ще ніколи в історії Києва. Митрополит Володимир (Сабодан) прийняв не тільки кардинала Курта Коха, не тільки Папського нунція, як представника Апостольського престолу в Києві і Україні, а й двох католицьких ієрархів Києва: мене і архиєпископа Петра (Мальчука), котрий представляє Римо-Католицьку Церкву України. Під час зустрічі кардинал Курт Кох напряму запитав Митрополита Володимира про його бачення єдності між християнами. Митрополит сказав: "На жаль, ми втратили багато часу. Двадцять років, відколи Церква вже є вільна, ми мало говорили про це нашим вірним". Він це говорив із жалем, з одного боку, а з іншого - з надією» - розповів він.

Друга подія – круглий стіл на тему екуменізму в коледжі Томи Аквінського у Києві. «За одним столом сиділи: кардинал Курт Кох, я, представник Української Православної Церкви Московського Патріархату, архиєпископ Петро (Мальчук). Було багато журналістів, представників різних громадський організацій, просто зацікавлених людей. Цьому круглому столові передувала дуже жвава дискусія в Інтернеті, чи, взагалі, можливий екуменізм», - сказав Блаженніший Святослав (Шевчук).

 

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next