АКТУАЛЬНО

Книгу листування Блаженнішого Любомира з мамою презентували в парафії його дідуся

Середа, 06 червня 2018, 14:51
У рамках відзначення першої річниці відходу до вічності світлої пам’яті Блаженнішого Любомира Гузара в Кальному Тернопільсько-Зборівської єпархії відбулася презентація книжки «Найдорожча Мамусю!» – листування о. Любомира Гузара зі своєю мамою Ростиславою.

Спеціально на захід до села, в якому парохом був дідусь Блаженнішого по материнській лінії о. Лука Демчук, проживала і вінчалася з Ярославом Гузаром його мама Ростислава, приїхала племінниця Марія Рипан з Канади. Марія Рипан – донька рідної сестри Блаженнішого Любомира Марти. Пані Марія представила свою титанічну наукову розвідку з відеопрезентацією про родовід духовного батька України патріарха Гузара.

Перед презентацією відбулася зворушлива і тепла зустріч гості з жителями Кального. Щирі слова, хліб-сіль і щемлива пісня про рідне село неабияк збентежили пані Рипан. Місцевий парох о. Іван Гавдяк подарував їй гравюру місцевої церкви, якій уже понад два століття.

Власне перед храмом знаходиться могила о. Луки Демчука, біля якої пролунала молитва за упокій душі о. Луки та Блаженнішого Любомира.

Презентація почалася з представлення короткої історії родини о. Луки Демчука, представники якої несли священичу службу в Рукомиші, Завалові, Кальному.

Щодо презентованої книги «Найдорожча Мамусю!», то особисто я прочитала її на одному подиху. І не лише з огляду на просту цікавість. Публіка завжди виявляє великий інтерес до приватної, прихованої від наших очей сторони життя видатних постатей. У цьому випадку маємо ту щасливу нагоду, коли, відкриваючи завісу й задовольняючи цей інтерес, читачеві представлено не пікантні подробиці скандалів та інтриг, а зворушливу картину істинно християнського життя і стосунків з ближніми. На сторінках книги бачимо щиру людяність і світлий гумор Блаженнішого Гузара, його співпереживання радісних і трагічних подій в історії рідного народу, його турботу про тих, хто був відданий під його опіку, зрештою, його приклад любові до людини, найдорожчої кожному, – до матері.

Кореспондент єпархіального часопису «Божий сіяч» Надія Шподарунок


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next