АКТУАЛЬНО

Книгу «Патріярх Йосиф Сліпий і красне письменство» презентували у Львові

Середа, 26 жовтня 2016, 10:47
25 жовтня в приміщенні Музею етнографії та народного промислу Інституту народознавства Національної академії наук України (НАНУ) у Львові відбулася презентація двотомного видання "Патріярх Йосиф Сліпий і красне письменство" авторства Ірини Іванкович. Захід відбувся під патронатом Фундації «Андрей» та Релігійного товариства українців-католиків «Свята Софія» США.

У своєму слові на відкриття заходу владика Ігор (Возьняк), Архиєпископ і Митрополит Львівський, який є також автором передмови до антології «Сидячи на санях», підкреслив важливість таких подій, адже вони дають нагоду вшанувати особу патріарха Йосифа Сліпого. «Блаженніший дуже багато зробив для нашого люду, зокрема на поселеннях. Він вніс дух надії, який оживляв і надихав. Завдяки таким творам, як цей двотомник, патріарх залишиться жити в пам’яті свого народу», - зазначив Митрополит Ігор.

Директор Інституту народознавства НАНУ академік Степан Павлюк підкреслив глибинність дослідженої теми. Цитуючи думку І. Іванкович про те, що «українська література від початків свого існування тісно пов’язана з його християнською духовністю та кодексом національних ідей», С. Павлюк вказав на особу патріарха Йосифа, який був речником цих двох питомих рис українського народу.

Автор та упорядник книг Ірина Іванкович розповіла про обрану нею тему дослідження з особистої перспективи.  Так, на її думку, замилування патріарха Йосифа до літератури на загал залишається terra incognita. Небагатьом відомо, наприклад, що він написав велику літературознавчу статтю про о. Маркіяна Шашкевича «Твердне криця душ наших»; що у своїй статті «Шляхом обнови» розлого цитував поему «Мойсей» Івана Франка; що на відкритті пам’ятника Шевченку перед Українським католицьким університетом у Римі все поминальне слово побудував на Шевченкових «Неофітах».

Глибинним було рівно ж знання Блаженнішого Йосифа зарубіжної літератури. Саме патріархові завдячував своїм існуванням літературно-науковий журнал «Дзвони». Блаженніший був парадигмою творчості багатьох авторів, літературним критиком і ментором значного грона сучасних йому письменників і поетів. Та чи не найкрасномовнішим індикатором любові патріарха до літератури були його власні твори, його особливий релігійно-християнський дискурс. На думку авторки, «Йосиф Сліпий започаткував новий, метафізично-психологічно-імпресіоністський стиль писання, в якому через пізнання та глибоке відчуття зовнішнього світу, через творіння рук Всевишнього людина – корона Божого творіння – з’єднується із своїм Творцем. Саме ці твори дають підставу стверджувати, що Блаженніший Йосиф був рівно ж, окрім іншого, філологом, літературознавцем і  письменником, людиною тонкої мистецької натури, вразливої на красу та чутливу до проблем інших людей. Ці нові риси особистості Йосифа Сліпого гармонійно доповнюють його незламність та силу духу, наближаючи його тим самим до кожного із нас», - підсумувала І. Іванкович.

Народний артист України Богдан Козак, який записав аудіокнигу із вибраними поезіями з антології «Сидячи на санях», зазначив, що «торкаючись таких постатей, як митрополит Андрей та патріарх Йосиф, починаєш розуміти духовну глибину Шевченка і Франка». Відтак присутні мали нагоду заслухати поезію Богдана Стельмаха «Заповіт блаженнішого патріарха Йосифа» у виконанні Б. Козака.

Видавець книги та модератор презентації Михайло Перун подякував усій редакційній колегії, яка доклала максимум зусиль, аби естетика видання віддзеркалювала його зміст і форму. Завдяки цьому книжку, що побачила світ у львівському видавництві «Артос» з нагоди п'ятиріччя Центру студій спадщини патріарха Йосифа у Філадельфії, було нагороджено грамотою «Найкраща книга Форуму видавців'2016».

Особливою окрасою презентації був виступ заслуженої академічної капели України, лауреата національної премії України імені Т. Шевченка «Трембіта» під керівництвом заслуженого діяча мистецтв України Миколи Кулика.

Прес-служба Товариства «Свята Софія» США

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next