АКТУАЛЬНО

Книжку «Патріярх Йосиф Сліпий і красне письменство» презентували в Тернополі

Вівторок, 25 жовтня 2016, 11:26
Найкращу книжку Форуму видавців'2016 - двотомне видання "Патріярх Йосиф Сліпий і красне письменство" авторства уродженки Тернопільщини Ірини Іванкович, презентували на форумі Тернопільського національного педагогічного університету імені В. Гнатюка (ТНПУ). Захід, що відбувся 24 жовтня, організували Релігійне товариство українців-католиків «Свята Софія» США і факультет філології та журналістики ТНПУ.

Із вступним словом до студентства та гостей події звернувся синкел із питань стратегії і розвитку УГКЦ Тернопільсько-Зборівської архиєпархії о. д-р Віталій Козак. Він, зокрема, зазначив важливість такого заходу, який певно мірою відкриває святкування 125-ліття від дня народження патріарха Йосифа, що його в лютому 2017 року відзначатимуть на загальноцерковному та загальнонаціональному рівні.

Декан факультету філології і журналістики ТНПУ проф. д-р Тетяна Вільчинська привітала учасників і гостей презентації, а також розповіла про професійний шлях авторки, яка сьогодні очолює Центр студій спадщини патріарха Йосифа Сліпого у Філадельфії, а також викладає англійську мову в Манор Коледжі. Свою академічну мандрівку д-р Ірина Іванкович розпочала саме в стінах Тернопільського педуніверситету, продовживши її відтак в університетах Польщі та Німеччини.

Презентацію двотомника авторка провела не в традиційному, а радше академічному форматі, який мав характер інтерактивного семінару із студентами. За допомогою слайдів І. Іванкович ґрунтовно проаналізувала головні теми, що їх висвітлює праця про літературні виднокола патріарха Йосифа, а серед них – красне письменство княжої доби, творчість М. Шашкевича, Т. Шевченка, І. Франка, широке зацікавлення іноземною літературою, літературно-публіцистична діяльність на форумі журналу «Дзвони». «Нам завжди намагаються донести особу патріарха як людини не лише сильної, вольової, незламної, але холоднокровної і, можливо, навіть черствої. У зіставленні із чуйним та м’яким митрополитом Андреєм Шептицьким, який мав надзвичайно тонку мистецьку натуру, Йосиф Сліпий може видаватися таким собі неотесаним заздрістянським господарем, далеким від світу літератури. Однак це поверхова, а навіть хибна думка: Блаженніший Йосиф і сам був письменником, про що свідчать його «Подорожі», «Спомини» чи «Заповіт». Можна припускати, що Йосиф Сліпий започаткував новий, метафізично-психологічно-імпресіоністський стиль писання, в якому через пізнання та глибоке відчуття зовнішнього світу, через творіння рук Всевишнього людина – корона Божого творіння – з’єднується із своїм Творцем», - зазначила І. Іванкович.

Презентуючи другий том, який є антологією літературних творів на пошану патріарха Йосифа під назвою «Сидячи на санях», авторка підкреслила міжнародний вимір його особистості, адже свої поезію та прозу Блаженнішому присвятили не лише світочі української материкової та діаспорної літератури (Роман Лубківський, Богдан Стельмах, Петро Шкраб’юк, Олег Герман, Микола Холодний, Зоя Когут, Леся Храплива-Щур та ін.), а й зарубіжні автори (Морис Вест, Юзеф Лободовський, Стефан Баліцький, Алєхандро Какабельос Вігано). Присутні мали нагоду переглянути відеоролики із записом вибраних поезій із аудіокниги за однойменною назвою у виконанні народного артиста України Богдана Козака.

На завершення презентації начальник Управління з питань внутрішньої політики, релігій та національностей Тернопільської обласної державної адміністрації Ігор Кульчицький подякував І. Іванкович та передав через неї дяку Релігійному товариству українців-католиків «Свята Софія» США за великий внесок у збереження пам’яті про патріарха Йосифа Сліпого. Він зазначив, що слова із «Заповіту» Блаженнішого Йосифа «Щоб ви не зневірилися!» є надзвичайно актуальними в сучасних умовах боротьби, яку веде Україна за забереження свої державності.

Іменні подарункові комплекти двотомника було передано до фондів бібліотеки ТНПУ.

Прес-служба Товариства «Свята Софія» США

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next