АКТУАЛЬНО

Кобзар Юрко Фединський під час Страсного і Світлого тижнів кобзарював у Пармській єпархії

Середа, 19 квітня 2017, 11:08
Упродовж Страсного і Світлого тижнів в українській католицькій парафії Святого Йосафата в Пармі перебуває з візитом гість з України, родом з Америки – Юрко Фединський, бандурист, композитор, який виконує традиційний, старовинний кобзарський репертуар.

Парафіяни і гості, які численно збиралися в соборі Святого Йосафата, а також в Астродомі (парафіяльній залі) на посвяченні пасок, мали унікальну можливість послухати кобзарських псалмів, воскресних пісень, дум мовою оригіналу.

Також Юрко Фединський відвідав школу Global Village Academy, яка діє на території парафії і яка налічує 130 студентів, 98 відсотків з яких – українського походження. Дітям цікаво було дізнатися, звідки виникло кобзарство, ким були перші кобзарі, послухати пісень, а також побачити музичні інструменти, які Юрко привіз з України: торбан, кобзу і бандуру.

У середу, 19 квітня, запланована кобзарська зустріч з мешканцями Шевченкового дому (багатоквартирний будинок, збудований 25 років тому з ініціативи владики Роберта Москаля, першого Правлячого єпископа Пармської єпархії, для потреб українців з низьким доходом і старших за 55 років).

У п’ятницю, 21 квітня, в українському музеї-архіві відбудеться творча зустріч української громади Великого Клівленда з кобзарем Юрком Фединським. 

 

Довідка: Юрій Фединський (1975 р.н., США) – бандурист, композитор, займається українською кобзарською традицією (виконує традиційний кобзарський репертуар під супроводом), є продюсером народних ансамблів, виготовляє музичні інструменти, звукорежисер, культурний активіст, педагог.

Юрко Фединський активно займається відродженням українського торбану, реконструкцією безладової кобзи Остапа Вересая; традиційної кобзарської бандури; реконструкцією бандури Гната Гончаренка; басолі або триструновій народній віолончелі; бубні або великому гуцульському басовому барабані.

Юрій Фединський народився в США і приїхав на батьківщину предків до Києва після розпаду Радянського Союзу 1998 року, щоб удосконалити свої знання в грі на бандурі. Шість років тому Фединський переїхав у село Крячківка на Полтавщині, там одружився з українкою, з якою виховують чотирьох дітей. Юрко є засновником кобзарського цеху в селі Крячківка, проводить літній кобзарський табір та навчає майструванню та музикуванню на вересаївській кобзі, кобзарській бандурі, панській бандурі, мамаївській кобзі, лірі,торбані і гуслях. Там проводиться фестиваль «Древо роду кобзарського». Юрко проводить експедиції по Україні у пошуках архаїчних інструментів, створюючи архів. Кобзарює по Україні та за кордоном, як соло, так і з різними ансамблями. 

 

Для Департаменту інформації УГКЦ
повідомив отець Богдан Барицький

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next