АКТУАЛЬНО

«Коли йдеш шляхом зміни сприйняття життя, то розумієш, що володієш великим даром» - о. Петро Майба на зустрічі душпастирів молоді

П'ятниця, 05 лютого 2021, 14:57
Упродовж двох днів, 2-3 лютого, відповідальні за роботу з молоддю в УГКЦ мали можливість поглибити свої знання та освоїти цікаві інструменти для організації душпастирського служіння.

Третю живу зустріч на тему «Духовний супровід молоді XXI століття» організувала Патріарша комісія у справах молоді УГКЦ. Спікером був голова Патріаршої комісії у справах освіти і виховання, отець Петро Майба, СДБ.

«Один із викликів у нашому служінні ― вміння організувати працю на місцях, особливо з молоддю. А також супроводжувати тих, хто зацікавився і почав співдіяти. Для цього треба вміти передовсім організуватися самим. Важливо, що в цьому служінні не може бути кожен сам за себе і намагатися робити щось, що вміє, а як не вдається, то й нічого не робити. А важливо мати спільне бачення, єдині підходи на рівні єпархій, на рівні цілої Церкви», ― каже отець Петро.

На формаційній зустрічі для душпастирів молоді священник наголосив, що варто окреслити чіткий план, і це стане добрим інструментом, щоб допомагати людям зростати в цінностях, у єдності з Богом, у баченні християнського життя.

«Це має бути продумана система із конкретними цілями на рік-два-п’ять. Також необхідно прописати чіткі кроки, що за чим робити і чого хотіли б за рік досягнути. Це допоможе зростати, а не просто відвідувати різні формаційні заходи, не просто слухати щось, а ввійти в процес зросту. Зрозуміло, це вимагає системного підходу і продуманості. Кожна зустріч має наближати до певної мети», ― наголосив священник.

Важливо й те, що кожна справа, яку започатковують душпастирі, повинна мати на меті допомагати людям змінюватися, здобувати себе.

«Ми  маємо не лише пояснити певну тему, а й прописати конкретні кроки, щоб запропонувати людям зростати в цьому. Те, що робимо, повинно мати формаційно-дієвий характер, допомогти їм змінитися.

Першу частину зустрічі священники обговорювали те, як організувати пасторальну діяльність в єпархії і на парафії. Друга складова зустрічі стосувалася духовного супроводу.

«Духовний супровід полягає в здатності людини відкритися до дії Святого Духа. Щоб благодать Божа мала можливість нас наповнити, змінювати і преображати, ми повинні позбутися егоїзму і гордості та, за допомогою покори і упокорення, здобути чистоту розуму і серця. Коли благодать Святого Духа наповнює, тоді Господь підсилює наші зусилля в цьому зростанні. Завжди наводжу приклад: якщо хочемо наповнити склянку, вона має бути порожня, ― акцентував отець Петро Майба. ― Кожен із нас, коли стає на шлях духовного життя, розпочинає його зі своїм досвідом, своєю історією. І тут важливим є аспект учнівства. Пригадаймо, коли Ісус кликав своїх учнів, то пропонував їм іти на Ним, відмовитися від їхнього попереднього життя, щоб відкритися на служіння з Ним. Це і є процес звільнення від себе, щоб здобуте Боже».

Особливим викликом, як наголосив модератор формаційної зустрічі, є те, що сучасна молодь шукає спецефектів. «Ми також можемо показати щось вражаюче, але потім повинні вказати на щось глибше і суттєвіше. Ми маємо запропонувати шлях зросту, враховуючи можливості різних зустрічей, спільнотних моментів. Те, що організовуємо, до чого залучаємо молодь, має відкривати можливість переживати досвід людських цінностей. Нам важливо, щоб молоді люди зрозуміли: життя ― чудове не лише тоді, коли вони роблять, що хочуть, коли вимірюють усе поверховими речами. А коли крок за кроком починають усвідомлювати цінність свого життя і любити його. Коли йдеш шляхом зміни сприйняття життя, то розумієш, що володієш великим даром. Саме тоді приходить усвідомлення, що маєш його прожити відповідно, а не пробігати в пошуках моментної насолоди. Ми живемо для Бога і для вічності, а матеріальне життя, порівняно з вічністю, дуже крихітне, це засіб, щоб здобути справжнє життя».

Пасторальна діяльність, як підкреслив отець Петро, ― це передовсім люди, бачення ― цінності і системний підхід. «Нам важливо дбати про зріст людей, формувати їх у конкретних цінностях, супроводжувати їх у процесі зросту. Це не має бути лише молитва і літургія. Щоб привернути увагу молоді, треба організовувати різні зустрічі, займатися ними, робити те, що їх захоплює ― організовувати поїздки, вечірки, пропонувати формаційні моменти, тобто те, що дасть спільні переживання. І це поступово притягуватиме, адже ми ― люди стосунків. А вже потім можна пропонувати інші формати для особистісного та духовного зросту». Завершилася формаційна зустріч поїздкою в Родинний дім «Покрова», яким опікується Згромадження салезіан.

«Це приклад того, як ми, салезіани, працюємо з молоддю, як втілюємо душпастирські плани в школі, у сиротинці, у молодіжному центрі. Священники у своїх душпастирствах мали би також організовувати різні активності для того, щоб сприяти зросту молодих осіб», ― додав отець Петро.

Важливо те, що надалі Патріарша комісія у справах молоді та Патріарша комісія у справах освіти і виховання напрацьовуватимуть спільні проєкти, щоб більше ефективніше працювати із молоддю.

Департамент інформації УГКЦ за матеріалами http://sdbua.net


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next