АКТУАЛЬНО

Комітет Європи «Справедливість і мир» закликає до спільної молитви за білоруський народ

Вівторок, 18 серпня 2020, 10:58
16 серпня 2020 року виконавчий комітет Європи «Справедливість і мир» оприлюднив Заклик до молитви, у зв’язку зі ситуацією у Білорусі.

«Після президентських виборів у Білорусі, які відбулися 9 серпня 2020 року, тисячі протестувальників вийшли на вулиці, щоб оскаржити результати виборів як маніпульовані, що призвело до жорстоких зіткнень із силовими структурами країни. Згідно з повідомленнями, непропорційне насильство, встановлене білоруською владою, коштувало щонайменше два життя і спричинило сотні травм. Близько 6000 демонстрантів затримано, і багато з них, звільнених згодом, мають ознаки катувань. Більше того, відбулося посилення жорстокості щодо громадянських прав та свобод. Ця тривожна ситуація становить серйозну загрозу справедливості та миру не лише в Білорусі, а й у всьому регіоні», –зазначають на початку Заклику автори листа.

Засудження застосування будь-яких форм насильства

Так, виконавчий комітет Європи «Справедливість і мир» рішуче засудив будь-які вияви насильства: «Від імені Конференції Європейських комісій з питань справедливості та миру ("Справедливість і мир Європи") ми заперечуємо будь-які форми насильства і рішуче засуджуємо застосування катувань білоруською владою щодо затриманих протестуючих. Ми також закликаємо негайно звільнити всіх, хто був заарештований без жодних обґрунтувань».

Відтак автори послання закликали білоруську владу до поваги таких основоположних прав людини, як право на життя, заборона тортур, свобода зібрань, засобів масової інформації та вираження поглядів, а також дотримуватися демократичних принципів.

Пошук правди на основі мирного і всебічного діалогу

«Ми приєднуємось до католицьких єпископів Білорусі у їхньому зверненні щодо пошуку правди на основі мирного та всебічного діалогу між білоруським політичним керівництвом та широким суспільством, щоб уникнути подальшого насильства», – мовиться у посланні виконавчого комітету Європи.

Заклик до молитви за білоруський народ

Наприкінці єпископи закликають усіх християн об’єднатися, проказавши Господню молитву «Отче наш» за білоруський народ у вівторок, 18 серпня 2020 року, о 18:00 середньоєвропейського часу (київський час – 19:00), щоби правда, справедливість і мир могли запанувати.

Довідка

Виконавчий комітет Європи «Справедливість і мир» обирається що три роки. Спільно з президентством він готує політичні рекомендації для Генеральної Асамблеї, передбачає виконання резолюцій, прийнятих Генеральною Асамблеєю (GA), та керує Європейською конференцією між щорічними сесіями Генеральної Асамблеї. До виконавчого комітету входять: чинний президент, віцепрезидент, генеральний секретар, колишній генеральний секретар – усі за посадою, та ще 4–7 членів національних комісій, належно обраних. Виконавчий комітет збирається не рідше трьох разів на рік. Також він повинен представляти різноманітність Європейської конференції. Виконавчий комітет Європи «Справедливість і мир» уповноважений публікувати заяви від свого імені.

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next