АКТУАЛЬНО

Комісія “За тверезість життя” представила результати дослідження алкогольної залежності

Четвер, 30 вересня 2010, 14:44
Результати анкетування 546 учнів навчальних закладів Тернополя та Тернопільського району представили 29 вересня на прес-конференції у приміщенні Тернопільського благодійного фонду “Карітас”. Організатором опитування виступила митрополича підкомісія УГКЦ “За тверезість життя”, яку очолює отець-доктор Андрій Логін. У заході взяли участь виконавчий директор ТБФ “Карітас” Наталія Мисула та терапевт узалежнень Роман Прочко. Згідно з даними дослідження, організатори вважають, що в Україні приблизно 5 мільйонів людей мають різного роду алкогольну залежність.
Результати анкетування 546 учнів навчальних закладів Тернополя та Тернопільського району представили 29 вересня на прес-конференції у приміщенні Тернопільського благодійного фонду “Карітас”. Організатором опитування виступила митрополича підкомісія УГКЦ “За тверезість життя”, яку очолює отець-доктор Андрій Логін. У заході взяли участь виконавчий директор ТБФ “Карітас” Наталія Мисула та терапевт узалежнень Роман Прочко. Згідно з даними дослідження, організатори вважають, що в Україні приблизно 5 мільйонів людей мають різного роду алкогольну залежність. 33% школярів відповіли, що вперше спробували алкоголь у сім'ї, 50% опитаних зазначили, що вперше спробували алкоголь у віці 12-17 років для покращення настрою, щоби “бути, як усі” та забути про проблеми; понад 75% - вперше вживали алкоголь у вигляді пива, вина та шампанського. “Така статистика змушує ствердити, що приблизно 40% школярів є залежними від алкоголю”, - зазначив отець Андрій. Науковець підкреслив, що “у юному віці алкоголізм розвивається швидше, ніж у дорослому, а вживання алкоголю у вигляді легких алкогольних напоїв усуває відчуття небезпеки”. “Найгірше те, що сьогодні суспільство поглинуте алкогольною ментальність та позитивним ставленням до його вживання, молодь не може уявити відпочинку та дозвілля без алкоголю”. Роман Прочко, коментуючи сімейний аспект проблеми, зазначив, що “діти, які виросли в родині алкоголіка, несуть відбиток цієї травми усе життя, моделюючи свої сім'ї згідно з нормою, у яких вони виросли (сором, напруга, відсутність любові тощо)”. “Дитина алкоголіка — недолюблена. Недоотримавши любові, вона втрачає вміння дарувати любов”. Терапевт окремо висловив стурбованість із вживанням спиртних напоїв у селах. “Село тратить свою душу, люди спиваються, бо не бачать сенсу життя”. Підкомісія “За тверезість життя” здійснила соціологічне дослідження в рамках проекту “Консультативно-просвітницький центр для допомоги залежним від алкоголю та членам їхніх родин в м. Тернополі”. Працівники установи за останній рік відвідали понад 50 навчальних закладів Тернопільщини, де ознайомили молодь із можливими наслідками безвідповідального ставлення до алкоголю. Окремо було ініційовано створення Книг тверезості у 12 парафіях Тернопільсько-Зборівської єпархії, де вірні присягають не вживати алкоголь на означений термін. За 2 дні існування такої книги у Катедральному соборі Тернополя присягу склали понад 200 осіб. Наступним етапом діяльності підкомісії є праця із залежними та співзалежними дітьми. Приблизно 60 дітей Тернополя отримають духовну та психологічну допомогу, а також молодь дитячого будинку у с. Петрики (Тернопільщина) та Бережанської виховної колонії для неповнолітніх дітей, що вчинили злочин. Невдовзі консультативно-просвітницькі центри будуть відкриті у Львові та Стрию.

о. Олег Харишин, прес-секретар

Тернопільсько-Зборівської єпархії

Довідка: Mіжєпархіальну підкомісію “За тверезість життя” було створено у жовтні 2006 року у складі Комісії у справах душпастирства охорони здоров’я УГКЦ на тридцять другій сесії Синоду Єпископів Києво-Галицької Митрополії УГКЦ. Згідно з благословенням Блаженнішого Любомира Гузара, Глави УГКЦ, її діяльність спрямована на подолання алкогольної залежності в українському суспільстві.
ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next