АКТУАЛЬНО

Конференція Католицьких Єпископів Швейцарії закликає молитися за мир в Україні

П'ятниця, 07 березня 2014, 12:08
Швейцарські єпископи, наслідуючи Папу Франциска, звернулися із закликом до усіх людей доброї волі молитися за мир в Україні. Необхідно підтримувати всі ініціативи, що сприяють діалогу та відмові від насилля, ідеться у зверненні, яке виголосили 6 березня наприкінці зустрічі Конференції Католицьких Єпископів Швейцарії, що проходила 3-5 березня.

Серед єпископів був владика Борис (Ґудзяк), Єпарх Паризької єпархії святого Володимира з осідком у Парижі і відповідальний за вірних греко-католиків у Швейцарії. Він підкреслив, що останні події в Україні знаменують перехід від «культури страху до культури гідності».

Його свідчення про драматичні події, що відбуваються в Україні, дало єпископам глибше розуміння страждань і мрій країни, яка втратила між 1914 та 1989 роками 17 мільйонів мешканців, котрі померли насильницькою смертю під час воєн, Голодомору та терорів, ідеться у зверненні.

Владика Борис, який відповідальний за міжнародні стосунки Української Греко-Католицької Церкви, був очевидцем атак на Майдан Незалежності в Києві і промовляв до протестувальників. «Він чітко продемонстрував швейцарським єпископам, що протести на Майдані захищають моральні принципи, а не вузькі інтереси. Це принципи, за які 100 осіб віддали своє життя». 

Швейцарські єпископи вказали на чотири пункти програми Майдану. Протягом трьох місяців протестів на Майдані Незалежності туди приїжджали мільйони людей з усієї України. Для єпископа Ґудзяка найбільшим успіхом Майдану є те, що відбувся перехід від культури страху до культури гідності. Відмова від насилля є одним з елементів успіху Майдану. Присутність Церков і релігійних організацій була дуже важливою. Щогодини вночі відбувалася молитва і Церкви також були присутні протягом дня. Всеукраїнська рада Церков і релігійних організацій протягом протестів наполягала на чотирьох пунктах програми Майдану: 1) уряд повинен слухати людей, 2) жодного насилля ні з боку уряду, ні з боку протестувальників, 3)жодних закликів до поділу країни, 4) діалог.

Владика Ґудзяк є Єпископом єпархії святого Володимира Великого в Парижі Української Греко-Католицької Церкви від 2013 року, до того він був Апостольським екзархом для українців греко-католиків у Франції, Швейцарії та країнах Бенілюксу. Єпископські свячення отримав від Блаженнішого Святослава Шевчука, Глави УГКЦ, у серпні 2012 року.

Прес-служба УГКЦ у Швейцарії

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next