АКТУАЛЬНО

Конференцію з нагоди 70-річчя централізації сестер Чину святого Василія Великого провели онлайн

Понеділок, 31 травня 2021, 10:17
29 травня 2021 року на платформі "Зум" відбулася конференція з нагоди 70-ліття централізації сестер Чину святого Василія Великого, у якій взяло участь близько двохсот сестер василіанок з України, Італії, Словаччини, Польщі, Хорватії, Румунії, США, Аргентини, Бразилії, Австралії, а також отці василіани на чолі з протоархимандритом о. Генезієм Віомаром.

Із привітальним словом до учасників звернувся Блаженніший Святослав, Глава і Отець УГКЦ. Зокрема, Блаженніший Святослав пов’язав подію об’єднання сестер василіанок із 75-літтям ліквідації УГКЦ та 425-річчям Берестейської унії, які також згадуємо цього року.

У своєму привітанні архимандриня м. Марчела Рункан, ЧСВВ, зазначила: «Святкування дає нам можливість згадати наших попередниць та неймовірні перешкоди, які вони долали. Централізація спонукає нас збагачувати одні одних дарами, культурою, досвідом наших провінцій».

В основній частині конференції, модератором якої був о. Роберт Лисейко, ЧСВВ, прозвучали доповіді кандидата історичних наук с. Дарії Турків, ЧСВВ, - «Сестри василіанки: шлях до централізації» та доктора канонічного права с. Магдалини Витвицької, ЧСВВ, - «Канонічні аспекти централізації уряду чернечого Інституту на прикладі сестер Чину святого Василія Великого». Доповідачки проаналізували процеси, які передували об’єднанню, а саме: реформу сестер василіанок наприкінці 19-го на початку 20-го століття, заснування нових осередків у різних країнах світу та розширення пасторальної діяльності сестер, переосмислення поняття клявзури та інституту настоятельства.

Третій доповідач, докторант історії Церкви при Папському східному інституті, отець Єронім Грім, ЧСВВ, на основі архівних документів розповів про внесок отців василіан у централізацію сестер ЧСВВ, підкресливши роль архимандрита о. Теодозія Галущинського, ЧСВВ, та протоархимандрита о. Павла Миськіва, ЧСВВ, а також сестри василіанки м. Софронії Ерделі, які були промоторами процесу.

У завершальному слові генеральна дорадниця с. Еммануїла Вішка, ЧСВВ, підсумувала, що чин сьогодні є живим організмом, а централізація стала одним з етапів  його розвитку. І якщо на рівні структур і права зміни відбулися у 1951-1953 роках, то на рівні парадигми культури та свідомості ці процеси ще тривають. «Погляд на централізацію через 70 років дає нам нагоду поставити запитання не тільки наукового, а й екзистенційного характеру, запитання, які здатні переображати, змінювати, оновлювати нас і наші спільноти», - зауважила с. Еммануїла.

Довідка: Декретом Конгрегації Східної Церкви від 2 червня 1951 р. Апостольська Столиця проголосила централізацію монастирів сестер ЧСВВ з осідком у Римі. Папа Пій ХІІ об’єднав усі монастирі сестер василіанок в один чин, піднісши його до папського права. Другим Декретом від 19 липня 1951 р. утворено чотири провінції: дві американські – Галицьку (Христа Чоловіколюбця з центром у Філадельфії) і Рутенську (Матері Божої Неустанної Помочі з центром у Юніонтауні), Аргентинську (Царя Христа з центром у Беріссо) і Європейську (Архистратига Михаїла з тимчасовим центром в Осієку, тодішня Югославія). З 1954 р. до сьогодні генеральна управа сестер ЧСВВ перебуває в Римі, а понад 400 сестер василіанок служить у десяти країнах світу.

Повідомила с. Теодосія Мостепанюк, ЧСВВ


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next