АКТУАЛЬНО

Конфлікт навколо храму в Коломиї: в УГКЦ прояснили ситуацію

Вівторок, 24 жовтня 2017, 18:31
Українська Греко-Католицька Церква виступає проти того, щоб забирати храми в інших конфесій, тим більше силовим шляхом; конфлікт навколо храму в Коломиї ‒ одиничний випадок, в основі якого лежать історичні причини.

Про це «Обозревателю» розповів голова Комісії УГКЦ для сприяння єдності між християнами, протоієрей Ігор Шабан.

Відповідаючи на звинувачення на адресу УГКЦ, висловлені в публікації видання «Вєсті» про те, що нібито є список із 110 храмів у Тернопільській єпархії, «що належать УПЦ КП і УАПЦ, але не повернутих УГКЦ», священик сказав: «Я думаю, це чиїсь фантазії. Ми, як Церква, можемо заявити, що нічого подібного не відбувалося і не буде відбуватися. Бо ми виступаємо проти того, щоб забирати храми, тим більше силовими методами».

Він також підкреслив, що з Українською Православною Церквою Київського Патріархату в УГКЦ ніколи не було конфліктів, а з УПЦ (Московського Патріархату) є лише один неврегульований конфлікт ‒ у місті Коломия Івано-Франківської області.

Як пояснив о. Ігор Шабан, мова йде про церкву Благовіщення, яка до 1946 року належала УГКЦ. Коли в перші роки незалежності України влада почала повертати храми віруючим, було прийнято рішення віддати цю церкву греко-католицькій громаді. Але «тоді прийшли делегати від УПЦ і попросили тимчасово використовувати цей храм ‒ доти, доки вони побудують свій», ‒ розповів він. І додав, що, на жаль, ця домовленість була усною.

Пізніше УПЦ (МП) спорудили власну церкву, але храм УГКЦ так і не звільнили.

Священик розповів, що з 2008 року між двома релігійними громадами велися переговори щодо повернення храму, але, оскільки вони не призвели до результату, навесні поточного року конфлікт перейшов у гостру фазу. Щоб не провокувати віруючих, місцева влада ухвалила рішення закрити і опечатати спірний храм. Протягом наступних місяців віруючі УПЦ і УГКЦ по черзі молилися біля його стін, допоки в один із днів не виявили, що церква відкрита. Першими це побачили греко-католики і просто зайшли до храму, що було розцінене в Московському патріархаті як захоплення храму.

Він розказав про ініціативу, озвучену Коломийсько-Чернівецькою єпархією УГКЦ. З метою мирного врегулювання конфлікту вони запропонували створити комісію, до якої увійдуть представники обласної держадміністрації, виконкому міста Коломия, Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ та Івано-Франківської єпархії УПЦ (МП). «Сподіваємося, що ця комісія зможе знайти мирний і справедливий шлях вирішення цієї конфліктної ситуації», ‒ ідеться у зверненні, розміщеному на офіційному сайті єпархії.

Департамент інформації УГКЦ
за матеріалами www.obozrevatel.com/ukr/

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next