АКТУАЛЬНО

Культовий запис опери Мирослава Скорика «Мойсей» звучатиме в ефірі UA: Радіо «Культура» та «Живе радіо Воскресіння»

П'ятниця, 10 липня 2020, 16:39
Опера «Мойсей» відповідає на актуальні питання сьогодення. Ми запитуємо себе: чи жертва Небесної cотні не є даремною? Чи наш рух до свободи, який сьогодні продовжуємо здійснювати, буде успішним? Я переконаний, що музика пана Мирослава Скорика, слово Івана Франка і опера «Мойсей» дають ствердну відповідь на наше запитання.

Так сказав Блаженніший Святослав про оперу Мирослава Скорика «Мойсей», яка звучатиме у неділю, 12 липня, в ефірі UA: Радіо «Культура» під час спеціального випуску програми «Оперний абонемент». Окрім того, трансляція відбуватиметься в ефірі «Воскресіння. Живе радіо». Початок програми о 21:00. 

Спецвипуск «Оперного абонемента» складатиметься із двох частин. Перша - документальний радіофільм про Мирослава Скорика. Друга - унікальний запис опери «Мойсей», який зберігається у Фонді Українського радіо.  Перед трансляцією буде вступне слово Глави УГКЦ.

Опера «Мойсей», переконаний  Блаженніший Святослав, за однойменною поемою Івана Франка – це унікальна подія в культурному житті та в історії України.

Опера «Мойсей» була написана впродовж 2000-2001 років до 100-річчя Львівського оперного театру  на замовлення тодішнього директора Тадея Едера. Папа Римський Іван Павло ІІ особисто благословив автора опери Мирослава Скорика і виконавця головної ролі Олександра Громиша. Над оперою також працювали: режисер-постановник Збігнєв Хшановський, диригент-постановник Михайло Дутчак, балетмейстер Сергій Наєнко.

«У 2000 році прем’єра опери була скасована через певні економічні труднощі. Однак прозвучала вона вже наступного року в контексті візиту Івана Павла ІІ до України у 2001 році. За посередництвом Блаженнішого Любомира Святіший Отець фінансово підтримав втілення цієї ідеї, що, без сумніву, стало безпрецедентною подією в історії української культури», – зазначив Предстоятель УГКЦ.

«Святіший Отець не міг бути на прем’єрі опери. Проте в рамках свого візиту до Львова 25 червня 2001 року він особисто приїхав до Львівського оперного театру, де зустрівся з виконавцями і з артистами та Мирославом Скориком. Таким чином, ця опера отримала не тільки фінансову підтримку, а й папське благословення», – додав Глава Церкви.

«Цікаво, що український композитор Мирослав Скорик написав музику до цієї опери, а режисером-постановником став Збігнєв Хшановський з Польщі. Тож опера створена завдяки міжнародній співпраці між Україною та Польщею», – зауважив він.

«Головна ідея опери «Мойсей» розкриває мандрівку народу від рабства до свободи. Сам Мойсей стає провідником народу на цьому шляху. Очевидно, що пан Мирослав Скорик музичною мовою передав усі відчуття руху до свободи. Усі відзначають, що сама музика пана Мирослава є музикою світу, в якому живе сучасна людина. З одного боку – це класична опера, а з іншого – це дуже проста і зрозуміла мова для сучасної людини», – пояснив Отець і Глава УГКЦ.

 

Департамент інформації УГКЦ


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next