АКТУАЛЬНО

Курси постійної формації для ченців провели у провінції Найсвятішого Спасителя

Понеділок, 27 травня 2019, 11:49
Упродовж травня 2019 року в стінах ВІФБС у Брюховичах проходили курси постійної формації для ченців провінції з довічною професією відповідно до припису Статуту Чину, який вимагає, щоб ченці могли поглиблювати особистий, спільнотний, церковний і апостольський вимір своєї посвяти Богові згідно з «євангельським ідеалом слідування за Христом і гармонійного поєднання апостольської діяльності з духовним вдосконаленням» (прав. 140).

Згідно із розпорядженням протоігумена о. Йоана Школика, ЧСВВ, цьогорічні курси були присвячені новим Правилам Василіанського чину, які набули чинності з 1 жовтня 2018 року.

Курси проходили у трьох турах, починаючи з понеділка до п’ятниці, в яких взяли участь більше сотні ченців провінції.

Провідниками курсів були: о. Йоанікій Чверенчук, ЧСВВ, який ознайомив учасників з Правилами Василіанського чину та розвитком його законодавства, а також з правилами Статуту про спільнотне життя і здійснення чернечої професії, богопочитання і духовні практики, домовий лад, чернечу працю й апостолят, устрій Чину, управління дочасним майном та напоумлення і процеси; о. Сергій Крутовський, ЧСВВ, – про чернече формування і навчання у Чині, капітули, настоятелів й урядовців.

Крім правничої частини Правил Чину, тобто Статуту, ченці провінції також слухали лекції з «Повчання святого Отця нашого Василія Великого», тобто з духовної частини Правил Чину, яка містить вибрані уривки з творів св. Василія Великого. Вчитель новиків о. Августин Стрижик, ЧСВВ, говорив про мету і зміст спільнотного життя на славу Божу, о. Йоан Лубів, ЧСВВ, – про взаємини з Богом, тобто про молитву, працю та духовну боротьбу, а о. Володимир Маланюк, ЧСВВ, – про чесноти і плоди чернечого життя.

Ченці також мали змогу глибше ознайомитися та порівняти актуальні норми із змістом Спільних правил, що їх схвалила І Генеральна капітула Чину в 1617 р., які уклав митр. Йосиф В. Рутський на основі творів св. Василія. Ці Спільні правила, які містили правила про спільнотне життя в Чині й чернечі обіти, разом з Партикулярними правилами для окремих урядовців та із постановами Капітульних Конституцій склали основу чернечої дисципліни в Чині та його служіння Церкві впродовж століть.

«Тож зберігаючи первинний дух, Правила Чину і сьогодні промовляють до ченців, щоб вони реалізували свою посвяту Богові шляхом сумлінного і беззастережного дотримання складених обітів, віднаходили мужність прямувати вперед і сили залишатися вірними Христові та Його Церкві серед нових викликів», – зазначають настоятелі.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами https://osbm.in.ua


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next