АКТУАЛЬНО

Квітна неділя у Святій Софії Римській: Оливкове гілля та збірка для відновлення діяльності римо-католицької семінарії у Ворзелі на Київщині

Вівторок, 12 квітня 2022, 09:41
Цьогорічну Квітну неділю та закінчення Великого посту ми переживаємо в особливий спосіб. Квітна неділя завжди має дві характеристики: радісну, величну та сумну, трагічну. Ми зустрічаємо в євангельському тексті радісну подію, коли народ вітає Христа як Царя Ізраїльського, роблячи надзвичайний жест, кладучи додолу одяг та пальмове гілля. З іншого боку, свято Входу Господнього в Єрусалим впроваджує нас у страсті Господні, бо від сьогоднішнього вечора ми входимо у Страсний тиждень, відокремлений від Великого посту, а значить у час інтенсивної молитви та строгого посту.

Такими словами розпочав проповідь під час Божественної Літургії 10 квітня з нагоди свята Входу Господнього в Єрусалим за григоріанським календарем о. Марко Семеген, ректор прокатедрального собору Святої Софії УГКЦ в Римі.

За словами проповідника, ця подія для нас є особливою, бо ми, з одного боку, пережили Великий піст, який був не таким, як завжди, через війну в Україні. Водночас ми повинні радіти, бо ми живими й здоровими переживаємо свято Входу Господнього в Єрусалим. «Таким чином ми осмислюємо Страсті Господні не лише через власні сентименти, а й підставляємо своє плече під хрест нашого народу, який несе тягар війни», – зазначив о. Марко. Але як бути сьогодні учнем Христовим? На думку священника, це означає реалізувати своє християнство не лише в храмі, а й щодня, особливо під час війни. «Бути учнем Христовим сьогодні означає повірити у слово Боже і жити ним, позбавитися егоїзму. Учень Христовий жертвує собою, своїм часом», – додав він.

Після богослужіння відбулося освячення оливкових галузок. «Нехай зелені гілки оливки, як символи перемоги життя над смертю, які тримаємо в руках, дадуть нам внутрішньої відваги, щоб жоден сумнів, зневіра не була засіяна в наших серцях. Нехай це віття стане нагадуванням, що була Голгофа, були страждання й зневага, несправедливість, смерть на хресті, однак після цього настало Воскресіння Христа», – побажав наприкінці ієрей.

Як відомо, у Ворзелі на Київщині з римо-католицької духовної семінарії окупанти викрали та вивезли все, що можна було продати. Мародери важкою технікою відкрили ворота, щоб заїхати всередину і не виїхати з порожніми руками. У приміщенні семінарії немає води, світла, газу. Тому парафіяльна спільнота собору після всіх недільних відправ зібрала пожертви для потреб відновлення функціонування цього богословського закладу.

Пресслужба релігійного товариства «Свята Софія»

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next