АКТУАЛЬНО

Кілька думок владики Степана (Менька) після відвідин Авдіївки і Мар'їнки

Середа, 01 березня 2017, 11:57
Нещодавно владика Степан, Екзарх Донецький УГКЦ, із благословення Блаженнішого Святослава, Глави і Отця УГКЦ, разом із командою БФ «Карітас» відвідав Авдіївку, де напередодні від чергового артудару по житловому сектору у старій частині міста сильних руйнувань зазнали багатоповерхівки та приватні будинки. У супроводі військових CIMIC була здійснена первинна оцінка потреб щодо допомоги у відновленні пошкоджених домогосподарств, продуктової та медичної допомоги. Крім того, владика побував у Мар’їнці, де спілкувався з вихованцями місцевого центру дитячої та юнацької творчості. Пропонуємо кілька думок і вражень владики Степана з приводу цих відвідин.

- Коли мандруєш по цих пустих зруйнованих будівлях, створюється враження, що ведеться біологічна війна: людей отруюють, вони гинуть, а після них залишаються лише помешкання, речі.

-  Ідучи пустою вулицею, я зустрічав безпритульних тварин. До  мене прибився кіт, який шукав своїх господарів.

-  Повертався я із препаскудним настроєм і тягарем на душі.

-  У Мар'їнці я відвідав місцевий центр творчості для молоді і дітей. Мені навіть влаштували там невеликий концерт.

-  Спілкуючись із постраждалими, я чув багато нарікань. Люди прийшли до  мене жалітися то на військових, які зайняли їхнє житло, то на владу… А там фронтова лінія, наші військові змушені жити в домівках місцевих жителів.

-  У місті продовжує активно діяти БФ «Карітас», міська влада цьому сприяє.

-  Люди живуть у постійному психологічному напруженні. Уявіть собі, вони щовечора лягають спати з думкою, що снаряд може влучити в їхнє помешкання.

- Одна жінка, бачачи, що я належу до духовного сану, промовила до мене: «Я хотєла б спокойно умєрєть і больше нічєго». А я їй на те: «Ну, гаразд. А що робити молодим людям?»

-  Будь-хто, якщо б йому сказали жити під обстрілами, одразу відчув би зміну у своєму організмі; йому нічого б не було миле. А ви уявіть собі, люди постійно живуть під таким тиском. Тому цілком імовірно, що з часом вони будуть мати порушення в психіці.

-  Усюди діє військова адміністрація, бо не довіряють цивільним.

Руслана Ткаченко, прес-служба Донецького екзархату УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next