АКТУАЛЬНО

Кілька сотень вірян взяли участь у святкуваннях Дня Анни Ярославни у французькому містечку Санлісі

Вівторок, 14 травня 2019, 10:49
12 травня в містечку Санліс, що на північ від Парижа, відбулися традиційні святкування Дня Анни Ярославни. Нагадаємо, що саме в цьому місті мешкала королева Анна, донька Ярослава Мудрого.

Там Паризька єпархія заснувала парафію Святих князів Бориса і Гліба, у якій діє Центр Анни Київської.

Святкування традиційно розпочалося з покладення квітів до пам’ятника Анні Ярославній та з поминання жертв Голодомору і війни в Україні. У цій церемонії, окрім представників духовенства, українських громадських організацій у Франції та мерії Санліса, українських громад Санліса, Парижа, Венсена та Брюсселя, узяли участь політики, серед яких міністр освіти та науки України Лілія Гриневич та підприємці з України, які спеціально заради цієї нагоди приїхали до Франції.

Після урочистостей біля пам’ятників у колишньому абатстві Святого Вікентія в Санлісі, у якому зараз діє французький ліцей, має носить назву Анни Київської, відбулася Божественна Літургія. Її очолив владика Кен Новаківський (Нью-Вестмінстерська єпархія УГКЦ, Канада), а проповідь виголосив владика Борис Ґудзяк, який зосередився на тому, що давало силу Анні Ярославні покинути рідний край та їхати у невідому країну, що дозволяло середньовічним майстрам творити подиву гідні собори, що допомагає робити глибокі та амбітні проекти.

«Хто може такий проект піднімати? Той, хто не боїться смерті і вірить у вічність. Анна вірила у вічність. Культура, що будувала ці церкви, знала – у Христі вона пропонує вічність, – вічність, яку дає Христос. Пасха назавжди перекреслює наш страх».

«Ми можемо будувати Європу, майбутнє України, якщо людина буде вільна від страху, не оповита кайданами страху, який паралізує».

Літургію супроводжували співом три хори – візантійський хор з Утрехта, який заснував професор Антонович, ліонський хор «Дударик» та хор паризької катедри Святого Володимира Великого. Ці хори вперше співали разом.

Також під час Літургії Братство святих князів Бориса і Гліба (Братство молитви, мужності і миру, до якої належать чоловіки з різних країн і конфесій) прийняло двох нових членів.

Після Літургії відбувся традиційний дружній пікнік. Також спільнота парафії Святих Бориса і Гліба подякувала владиці Борисові Ґудзяку за його служіння.

Особливістю цьогорічних святкувань стали панельна дискусія про незручну спадщину Європи учасників першої творчої резиденції Центру Анни Київської – Ярослава Грицака, Кшиштофа Чижевського та Володимира Кауфмана, що її модерував владика Борис Ґудзяк, і перформенс Володимира Кауфмана в саду колишнього абатства.

У храмі Святих Бориса і Гліба відбувся святковий концерт трьох хорів, які виконали духовні на народні пісні. Святкування закінчилися спільним вечірнім богослужінням в українській церкві Святих Бориса і Гліба.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами https://ugcc.fr

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next