АКТУАЛЬНО

Ліна Костенко, Зеновія Кушпета, Шимон Редлих та Спільнота святого Егідія – цьогорічні лауреати Відзнаки імені бл. Омеляна Ковча

Середа, 27 листопада 2013, 13:58
26 листопада в Римі відбулося третє щорічне вручення Відзнаки імені блаженного священномученика Омеляна Ковча, а після спільної молитви, яку очолив Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ, реліквії та ікону бл. свщмч Омеляна передали для базиліки Святого Вартоломея в Римі.

Подія відбулася в старовинній базиліці Святого Вартоломея, що розташована на Тиберійському острові в Римі. У ній, за бажанням блаженного Папи Івана Павла ІІ, створено меморіал новомучеників, в якому зібрано понад 12 тисяч документальних свідчень про мучеників та ісповідників віри ХХ-ХХІ сторіч з усього світу.

Окремі каплиці присвячені мученикам з Азії, Океанії і Близького Сходу, Північної та Південної Америки, мученикам комуністичних режимів, свідкам віри в Африці, Іспанії і Мексиці та ісповідникам віри за часів нацистського режиму. 

У 2013 році лауреатами нагороди є визначна українська поетеса, громадська і культурна діячка Ліна Костенко, відома благодійниця, педагог і громадський діяч, ініціатор і співзасновниця мережі спільнот «Віра і Cвітло», яка діє в різних містах України, навчально-реабілітаційного центру «Джерело» у Львові, центру духовної підтримки осіб з особливими потребами «Емаус» в Українському католицькому університеті у Львові, та першої в Україні спільноти «Лярш-Ковчег» для осіб розумово неповносправних та молоді-асистентів Зеновія Кушпета з Канади, а також видатний історик, дослідник історії євреїв у Східній Європі, професор ізраїльського Університету Бен-Гуріона, магістр Гарвардського університету Шимон Редлих з Ізраїлю.

Також отримав відзнаку засновник Спільноти святого Егідія історик Андреа Ріккарді. Спільнота святого Егідія – це рух, до якого приєдналося понад 60 тисяч людей на всіх континентах. Спільнота проводить активну соціальну роботу, допомагаючи знедоленим: безпритульним, похилим віком, дітям, інвалідам, хворим на СНІД, ув'язненим, мігрантам, бере участь у миротворчих зусиллях. З 1991 року друзі Спільноти святого Егідія розпочали харитативну діяльність в Україні. Про це повідомляє інтернет-ресурс kovch.com.ua.

Лауреатів відзнаки визначає Комітет із вшанування пам’яті бл. свщмч Омеляна Ковча, який було засновано в 2010 році. Його почесним головою є Блаженніший Любомир (Гузар). Діяльність Комітету здійснюється під патронатом Глави Української Греко-Католицької Церкви.

У 2010 році Комітет заснував відзнаку блаженного священномученика Омеляна Ковча, яка вручається щорічно за значний внесок у справу екуменічного і культурного діалогу, міжрелігійного та міжнаціонального порозуміння та за особистий життєвий приклад жертовності й гуманізму.

 

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next