АКТУАЛЬНО

«Laudato Si: екологічний внесок для сталого розвитку суспільства»

Вівторок, 24 грудня 2019, 12:02
10-11 грудня 2019 р. у Києві відбулася перша Міжнародна науково-практична конференція «Laudato Si: екологічний внесок для сталого розвитку суспільства», яку організувало Бюро з питань екології Патріаршої курії Української Греко-Католицької Церкви.

Співорганізаторами конференції виступили Міжнародне екологічне об’єднання «Відповідальність за створіння», Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді Міністерства освіти і науки України, Національний університет «Києво-Могилянська академія», ГО «Екологія. Право. Людина» та ГО «Зелений ковчег».

Конференція відбулася за партнерської співучасті Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління, Оргуського інформаційно-просвітницького центру Міністерства енергетики та захисту довкілля.

До участі в конференції долучились більше ста учасників із семи країн, серед яких представники понад 10 вищих навчальних закладів, представники церков і релігійних організацій, освітньо-виховних та природоохоронних інституцій, Міжєпархіальної екологічної мережі УГКЦ, Комісії освіти та виховання УГКЦ, громадських організацій і ЗМІ.

Конференція об’єднала присутніх задля пошуку відповідей на сучасні екологічні виклики у світлі першої в історії екологічної енцикліки Папи Франциска «Laudato Si – Славен будь: про турботу за наш спільний дім».

Згідно з програмою було виголошено й обговорено понад 40 доповідей і виступів, присвячених аналізу сучасних екологічних викликів, серед яких забруднення довкілля, брак доступу до чистої питної води, кліматичні зміни, екологічні наслідки війни на Сході України, а також екологічної освіти та виховання, правових аспектів збереження природної спадщини Творця і практичних ініціатив задля захисту довкілля та сталого розвитку суспільства.

У рамках конференції відбулося 5 пленарних тематичних засідань, 2 тематичні виставки малюнків та постерів і святкова академія нагородження переможців Всеукраїнського екологічного конкурсу «Відповідальність за створіння».

Особлива увага була присвячена питанню екологічної освіти та виховання у школі та позашкіллі, вищій освіті й душпастирській діяльності Церкви. Зокрема були представлені зразкові складові екологічної освіти та виховання і служіння для збереження Божого створіння – природи та сталого розвитку у діяльності Бюро з питань екології та Міжєпархіальної екологічної мережі Української Греко-Католицької Церкви.

За результатами роботи конференції ухвалено такі рішення:

Констатувати, що для подолання сучасних екологічних викликів слід об’єднати зусилля всіх учасників суспільного процесу з урахуванням їх компетенцій; при цьому важлива роль належить Церкві Христовій для плекання віри, духовності та моральності –  складових екології людини, яка є визначальною для екології довкілля, сталого розвитку суспільства та збереження природної спадщини Творця.

Визнати ключовим для сталого розвитку суспільства та збереження природної спадщини значення інтегральної екології, важливим елементом якої є екологічна культура, заснована на християнських цінностях та моральних чеснотах. Слід усвідомити багатогранні взаємозв’язки між людиною і довкіллям й намагатися вирішувати екопроблеми цілісно, формуючи екологію економіки, суспільства, культури та повсякденного життя, а також забезпечити правові та законодавчі передумови збереження і відновлення нашого спільного природного дому.

Поширювати міжнародний досвід молитви в екологічному наміренні в рамках Всесвітнього дня молитви за збереження створіння, який відзначається в Україні щорічно 14 вересня починаючи з 2009 р. як день Бога Творця; Всесвітнього часу відповідальності за створіння (14 вересня – 17 жовтня); та щоденної молитви за все живе насамперед у країні, де ти живеш.

Рекомендувати християнським церквам долучатися до екологічної освіти та виховання, зокрема у процесі катехизації та душпастирського служіння, а також включити богословську екологічну етику та основи бережливого ставлення до створіння-природи в навчальні програми духовних семінарій та освітньо-виховних закладів монаших згромаджень.

Залучати для катехизації, християнської освіти та виховання надбання сакральних та народних мистецтв, пов’язаних з екологією духовності та довкілля.

Посилити співпрацю церковних екологічних інституцій та вищих, шкільних і позашкільних навчальних закладів у сфері екологічної освіти, зокрема у процесі фахової підготовки вчителів природничих дисциплін. Запровадити спільне видання методичних посібників або прийнятних за змістом матеріалів для роботи з екологічної освіти та виховання, організовувати тематичні семінари та тренінги.

Практикувати спільні екологічні заходи за участю школярів і педагогів, представників Церкви та органів місцевого самоврядування.

Рекомендувати заслухані доповіді до друку у формі наукових статей в окремому збірнику матеріалів конференції.

Довести рішення конференції до відома предстоятелів Церков та релігійних організацій, секретаріату Президента, Кабінету Міністрів, Комітету з питань екологічної політики та природокористування Верховної ради України, Міністерства енергетики та захисту довкілля, Міністерства освіти та науки і Комітету в справах церков і релігій.

Голова оргкомітету конференції,
проф. д-р Володимир Шеремета,
керівник Бюро УГКЦ з питань екології

 

м. Київ, 11.12.2019


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next