АКТУАЛЬНО

Laudato Si! Як змінити стиль життя?

Четвер, 24 вересня 2020, 17:01
«Laudato Si! Як змінити стиль життя?» – тема міжнародної науково-практичної конференції, яка була організована 23 вересня 2020 р. у Загребі Хорватською Єпископською Конференцію (ХЄК) з метою проаналізувати реалії імплементації вчення екологічної енцикліки Папи Франциска в життя Церкви, а також розглянути можливості оптимізації внеску християн задля збереження створіння і сталого розвитку суспільства.

В роботі конференції взяли участь голова ХЄК високопреосвященніший владика Желімір Пуліч і голова Ради правління Центру соціального вчення Церкви ХЄК високопреосвященніший владика Джуро Храніч.

«Я вірю, що наше сьогоднішнє зібрання та публікація доповідей наших лекторів та учасників круглого столу сприятимуть популяризації змісту енцикліки Laudato Si, і що це сприятиме зростанню усвідомлення теоцентричності світу і росту спільної відповідальності один за одного та цей прекрасний сад, який був подарований нам як приємне місце нашого гармонійного співіснування та творчості", – сказав монс. Храніч, констатуючи, що, на жаль, енцикліка Laudato si "залишилася трохи непоміченою" для громадськості.

Активну участь в роботі конференції взяв керівник Бюро УГКЦ з питань екології проф. д-р Володимир Шеремета. Він представив увазі учасників пленарного засідання доповідь на тему «Цілісна екологія Папи Франциска – ключ для збереження спільного дому», в якій зокрема зазначив: «Питання охорони довкілля не можна вирішити частково чи усуненням наслідків забруднення і знищення природи. Важливо ідентифікувати багатогранні зв’язки між людиною, її суспільним та природним довкіллям, і вирішувати екологічні проблеми в їх причинах, формуючи цілісну екологію сім’ї, суспільства, економіки, культури, і повсякденного життя. Потрібно формувати екологію довкілля, яка основується на екології людини, як на моральному законі, який Творець вписав у нашу природу».

Очільник Екобюро УГКЦ також взяв участь у панельній дискусії на тему «Піклування за спільний дім: Церковно-суспільний внесок», в рамках якої представив доповідь на тему: «На шляху екологічного навернення: внесок Церкви для збереження спільного дому у служінні Бюро УГКЦ з питань екології». Доповідач наголосив, що «попри численні різноманітні наукові, освітньо-виховні та практичні ініціативи та заходи екологічного спрямування, діяльність Бюро УГКЦ з питань екології передусім має душпастирський характер, відбувається у тріаді життєдіяльності Церкви – керигма-літургія-дияконія – і спрямована на те, щоб сприяти зустрічі сучасної людини з Христом і розвивати нові стилі християнського життя та свідчення Христа у ставленні до природи».

Одним з ключових результатів конференції стало рішення просити Хорватську Єпископську Конференцію розглянути можливість створення Екологічної комісії на кшталт Бюро УГКЦ з питань екології задля сприяння поширення екологічно вчення Церкви та більш системного служіння у справі збереження нашого спільного дому.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

 


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next