АКТУАЛЬНО

«Лише та людина, яка крок за кроком відновлює в собі повноту Святого Духа, живе в повноті, у ціломудрії», – Глава УГКЦ

Неділя, 29 серпня 2021, 16:29
Людина є цілісною лише тоді, коли крок за кроком відновлює в собі повноту Святого Духа, коли Господь дарує їй Святого Духа як зародок воскресіння. Про це у проповіді на Божественній Літургії в 10-ту неділю після Зіслання Святого Духа говорив Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ.
Глава УГКЦ під час Літургії у Зарваниці, 18 липня 2021 року / фото: Олександр Савранський Глава УГКЦ під час Літургії у Зарваниці, 18 липня 2021 року / фото: Олександр Савранський

«Лише та людина, яка крок за кроком відновлює в собі повноту Святого Духа, живе в повноті, у ціломудрії. Людина справді є духовною істотою, і духовне життя в ній є не тільки якимсь додатком до її земного, фізичного життя. Цілісність людської істоти відновлена лише тоді, коли Господь Бог дарує їй Святого Духа як зародок воскресіння», – підкреслив у проповіді Блаженніший Святослав.

Проповідник звернув увагу на згадане в Євангелії 10-ї неділі після Зіслання Святого Духа гірчичне зерно – маленьке, але цілісне, через що й має таку велику життєву силу. «В Євангеліях ми кілька разів чуємо про гірчичне зерно. Христос каже, що Царство Небесне подібне до гірчичного зерна, яке хоч є найменшим від усіх, але потім розростається таким великим, що птаство небесне прилітає, щоб спочивати в його кронах, – пригадує Блаженніший Святослав. – Гірчичне зерно є таким, яким його створив Бог. Воно цілісне саме в собі, воно має велику життєву силу, хоча за розміром – маленьке, його легко загубити, на нього легко не звернути уваги. Але та життєва сила, яку воно має, перевершує всі великі, гарні, могутні насіння, і показує ту силу життя, яку Господь Бог хоче вкласти у своє створіння».

Глава Церкви згадав слова одного із Святих Отців – Іринея Ліонського, який говорить, що людина створена на образ і подобу Божу, а отже, і на подобу воплоченого і воскреслого Христа. У цьому можна побачити замисел Божий щодо людини, її покликання.

«Вповні побачити, до чого кличе і для чого створив Господь Бог людину, можна лише дивлячись на воскреслого Христа. Ми були створені для воскресіння, для життя вічного, життя в Бозі. Воскреслий Христос, який приходить до своїх учнів, показує їм своє тіло і свої рани, не тільки об’являє Бога людині, а й показує людину людині, – показує цілісну, повну, відповідну до Божого задуму людську істоту, перед якою відкрите вічне життя, що над ним смерть не має жодної сили. Ми сьогодні просимо Господа Бога, щоб Його Божественна благодать спочила в кожному з нас. Молитва і піст є необхідними для того, щоб створити простір у глибині нашого серця і дати наповнити його благодаттю Духа Божого. Тоді той Дух вкладається в нас як зародок воскресіння, – зародок, подібний до того, який має гірчичне зерно. Отримуючи зародок воскресіння тут, на землі, ми можемо крок за кроком відновити повноту власної істоти, жити відповідно до благодаті Святого Духа і прямувати до воскресіння», – сказав на завершення Блаженніший Святослав.

Департамент інформації УГКЦ,
фото з архіву

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next