АКТУАЛЬНО

«Лицарі Колумба» з України взяли участь у 133-й Верховній конвенції у Філадельфії

П'ятниця, 07 серпня 2015, 11:32
Від 4 до 6 серпня місто Філадельфія в США приймало учасників 133-ї Верховної конвенції «Лицарів Колумба». Цього року на щорічне головне зібрання лицарів прибули делегати з усіх штатів та провінцій США і Канади, а також представники з Мексики, Філіппін, Польщі та Литви. Усього півтори тисячі учасників з усього світу. Уже втретє участь у з’їзді взяли представники з України.

Від УГКЦ делегатами були п. Богдан Ковалів, Великий лицар Ради святого Володимира в Києві, та капелан Ради о. Володимир Мальчин, віце-канцлер Патріаршої курії, який передав Верховному лицареві Карлу Андерсонові вітальне слово від Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава. Традиційно в Конвенції беруть участь також владики та вірні УГКЦ із США та Канади, які є членами цієї всесвітньої братерської організації.

Делегація від Римо-Католицької Церкви в Україні була представлена Архиєписком Львівським Мечиславом Мокшицьким, Великим лицарем Ради святого Івана Павла ІІ у Львові п. Юрієм Малецьким, капеланом Ради о. Андрієм Леговичем та настоятелем катедри о. Яном Нікелем. За два роки існування в Україні «Лицарі Колумба» налічують понад 300 членів, які діють у дев’яти радах.

Перед початком Конвенції, 2 серпня, гості з Польщі, Литви та України відвідали храм і музей на честь святого Івана Павла ІІ у Вашингтоні, де відслужили Літургію та приступили до почитання мощів святого Папи-слов'янина.

У понеділок, 3 серпня, на честь східноєвропейської делегації відбулося урочисте прийняття в національному конституційному центрі Філадельфії, де гості мали можливість ознайомитися з історією написання американської Конституції та подивитися прем'єру документального фільму «Визволення континенту: Іван Павло ІІ та падіння комунізму», який був виготовлений «Лицарями Колумба».

У рамках Конвенції українські лицарі зустрілися з представниками Канадської асоціації інвалідних візків і домовилися про чергові партії інвалідних візків для потребуючих в Україні, включно зі спеціальними візками для поранених військовослужбовців. Ця благодійна допомога стане можливою завдяки фінансовій допомозі братів-лицарів із Канади.

Ключовим моментом Конвенції була річна доповідь Верховного лицаря, в якій він розповів про здобутки організації за останній рік та оголосив про плани на майбутнє. Зокрема, Карл Андерсон повідомив про масштабну довготривалу програму допомоги переслідуваним християнам на Близькому Сході: «Тоді як більшість світу не помічає трагедії християн в Іраку та Сирії, ми станемо на захист наших братів і сестер, яких убивають за те, що вони не хочуть зректися Христа».

Не оминув у своїй доповіді Верховний лицар і теми війни в Україні: «Конфлікт в Україні став причиною величезної гуманітарної катастрофи, особливо під час холодних зимових місяців. У той час ми надали допомогу в розмірі 400 тисяч доларів для благодійних програм Католицької Церкви в Україні... Зібравшись у місті, де народилась американська незалежність, ми в особливий спосіб згадуємо наших братів-лицарів та їхні сім'ї, а з ними і весь український народ».

Другого дня Конвенції, 5 серпня, відбулася ще одна важлива подія: Митрополит Стефан Сорока, Архиєпископ Філадельфійський, очолив Божественну Літургію англійською мовою для учасників Конвенції, яку наживо транслював канал EWTN. Разом із митрополитом співслужили владики Василь (Лостен), Павло (Хомницький), Давид (Мотюк), Кен (Новаківський), Браєн (Байда), а також численні кардинали, архиєпископи та єпископи латинського обряду. У такий спосіб Найвища рада «Лицарів Колумба» хотіла відзначити долучення до світової спільноти лицарів братів-католиків східного обряду. Під час Літургії співав хор Українського собору Пресвятої родини з Вашингтона, а Апостола читав українською мовою Великий лицар з України п. Богдан Ковалів.

У своїй проповіді Митрополит Стефан відзначив важливість служіння «Лицарів Колумба» для Церкви: «Браття-лицарі, подібно як сіль землі, ви є дуже цінними для світу: ви зберігаєте моральні, етичні та релігійні цінності у світі, перед яким стоять виклики зла та аморальності. Ви покращуєте якість та смак життя людей всього світу через ваші численні діла милосердя... Мені відомо, що тисячі людей в Україні, серед яких поранені й психологічно зранені війною, відчули покращення завдяки щедрій допомозі Лицарів Колумба, за що ми складаємо нашу глибоку подяку».

На завершення зустрічі «Лицарі Колумба» на запрошення Митрополита Стефана відвідали українську катедру Непорочного Зачаття, де могли побачити надзвичайну красу східного християнського храму, почастуватися українськими стравами та насолодитися українським співом у парафіяльній залі.

 

Для Департаменту інформації повідомив о. Володимир Мальчин

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next