АКТУАЛЬНО

Лондонська громада вшанувала жертв Чорнобиля

Вівторок, 28 квітня 2015, 13:32
У неділю, 26 квітня 2015 року, лондонська греко-католицька громада зібралася на молитву в катедральному соборі Пресвятої родини, щоб вшанувати жертв аварії в Чорнобилі, 29-та річниця якої припала саме на цей день. Вірні молилися за живих – за тих, хто залишився, утратив здоров’я, рідних, домівки, – і за померлих, яких убила радіація.

Увечері в катедральному соборі з цього приводу, а також щоб пом'янути жертв нуклеарної аварії у Фукушімі (Японія), яка сталася в 2011 році внаслідок цунамі, відбувся концерт. Захід відкрив владика Гліб (Лончина), Єпарх єпархії Пресвятої родини з осідком у Лондоні, Апостольський візитатор для українців греко-католиків Ірландії, привітавши зібраних і оголосивши хвилину мовчання на пам’ять про померлих.

Серед присутніх були: Апостольський нунцій у Великобританії архиєпископ Антоніо Меніні, два римо-католицькі єпископи, тимчасовий повірений у справах України Ігор Кизим, який звернувся до присутніх зі словом, посол Кіпру, представниця Японського посольства та інші. Виголосив промову пілот Ігор Письменський, який розповів про свою участь у ліквідації наслідків Чорнобильської аварії. Зі словом про допомогу дітям, які постраждали від Чорнобильської катастрофи, виступила Тетяна Бирч, директор Chernobyl Relief Fund, благодійної організації Посольства України у Сполученому Королівстві. Люди мали нагоду скласти добровільні пожертви на цю добродійну організацію.

Музична програма складалася з трьох пунктів: "Похоронний марш" із 3-ї симфонії Бетховена, "Симфонічна поема" Алли Сіренко, присвячена пам’яті жертв аварій у Чорнобилі та Фукушімі (твір базований на українських та японських народних мелодіях – щоб не забути тих, що потерпіли), "Реквієм" Моцарта. Виконавцями були Лондонський класичний оркестр і хор "Моцарт" під диригуванням маестро Крістофа Гара. Солісти Марина Теодоропулю (сопрано), Софія Ґрех (альт), Річард Робінсон (тенор) і Матей Томко (бас) виявили високу майстерність своїми голосами та виконанням. А хор складався із членів грецького катедрального хору, українського катедрального хору, співаків Гакні та інших виконавців з різних лондонських хорів.

Публіка із вдячністю та захопленням сприйняла виступи музикантів і щирими оплесками обдарувала їхній труд. Гідно вшановано наших братів і сестер, які постраждати чи ще потерпають від наслідків ядерних нещасть.

Прес-служба Лондонської єпархії Пресвятої родини УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next