АКТУАЛЬНО

Львів’ян запрошують на конференцію, яка присвячена пам'яті блаженної Йосафати Гордашевської

Четвер, 04 квітня 2019, 11:11
У суботу, 6 квітня 2019 року, у Львові відбудеться міжнародна наукова конференція «Робіть добро, і зло не досягне вас», яка присвячена 150-літтю народження та 100-річчю смерті преподобної матері Йосафати Гордашевської. Подія Згромадження сестер служебниць в Україні проведуть під патронатом Глави і Отця УГКЦ Блаженнішого Святослава. Місце – велика сесійна зала Львівської міської ради. На захід запрошують усіх охочих.

«В чому її родзинка? А в тому, що вона передусім уміла побачити потреби свого народу, шукала можливості, як допомогти і відповісти на потреби того періоду», – розповідає про постать блаженної Йосафати с. Мирослава Яхимець, провінційна настоятелька сестер служебниць Непорочної Діви Марії в Україні. «Таких людей, як блаженна Йосафата часто називають як «жінкою з великим серцем», бо вона не мала страху почати щось нове, тобто того, чого досі ще ніхто не робив… Вона і всі її послідовниці, які йшли за нею, поклали своє життя на вівтар служіння своєму народові. І це проявлялося в трьох галузях (напрямках): виховання, служіння хворим, праця в храмі (дбання про красу Божих храмів)», – додає с. Мирослава Яхимець.

За словами с. Андреї Якимець, заступниці провінційної настоятельки сестер служебниць Непорочної Діви Марії в Україні, конференція має насамперед втілити два завдання: за допомогою п’яти основних доповідей показати роль і значення особи блаженної Йосафати, а також показати її визначний внесок для українців, який вона здійснила попри виклики та завдання свого часу (що є актуальними й дотепер). Зауважимо, що за матеріалами конференції видадуть збірник.

Серед учасників міжнародної наукової конференції будуть: с. Ореста Борщовська (СНДМ), докторант Папського Григоріанського університету; с. Христофора Буштин (СНДР), голова Патріаршої комісії освіти та виховання УГКЦ; Світлана Стельмах, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри загальної та соціальної педагогіки УКУ; о. д-р Степан Батрух, голова Фундації духовної культури пограниччя. Захід модеруватиме історик Юрій Скіра.

Крім того, відвідувачів конференції запрошують взяти участь у духовно-мистецькій програмі «Тобі, преподобна мати Йосафато!», у рамках якої виступлять солісти, хор і камерний оркестр Заслуженної академічної капели України «Трембіта». Місце події – Будинок органної та камерної музики (вул. Степана Бандери, 8). Початок заходу – 16:30.

Довідка

Блаженна Йосафата (у світі Михайлина Гордашевська; 20 листопада 1869, Львів – 7 квітня 1919, Кристинопіль) – блаженна монахиня Української Греко-Католицької Церкви, співзасновниця й перша в Україні черниця Згромадження сестер служебниць Непорочної Діви Марії.

Плодами служіння і посвяти блаженної Йосафати Гордашевської стали такі видимі речі, як вплив на формування української громади, культури, ідентичності, традиції виховання (соціальне служіння для населення).

Варто зазначити, що Згромадження сестер служебниць Непорочної Діви Марії – перше Згромадження УГКЦ в Україні, покликане до апостольської праці серед народу. Згромадження було засноване у 1892 році з ініціативи о. Єремії Ломницького (ЧСВВ) та о. Кирила Селецького. Зараз воно здійснює своє служіння в 15 країнах світу.

Департамент інформації  УГКЦ


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next